Cohabitatge a la Barceloneta per combatre l’especulació

La cooperativa La Xarxaire col·loca la primera pedra d’un edifici de cohabitatge a la Barceloneta, un projecte pioner que s’ubicarà al solar municipal que va deixar lliure l’emblemàtic edifici Miles de Viviendas i on viuran vuit famílies. Es tracta d’una promoció en cessió d’ús impulsada per l’Ajuntament on també es duran a terme iniciatives per dinamitzar el barri.

03/02/2020 19:14 h

Ajuntament de Barcelona

El solar del passeig de Joan de Borbó Comte de Barcelona, número 11, serà la ubicació del primer edifici de cohabitatge de la Barceloneta, una construcció a càrrec de la cooperativa La Xarxaire SCCL, adjudicatària d’una de les promocions de cohabitatge que impulsa l’Ajuntament. Aquest nou model residencial cooperatiu s’emmarca en les polítiques per afavorir noves formes de creació d’habitatge assequible que recull el Pla pel dret a l’habitatge de Barcelona 2016-2025.

El cohabitatge és una alternativa sostenible i no especulativa que permet accedir a un habitatge assequible, a un preu inferior al de mercat, i que, a més, garanteix l’autogestió dels mateixos integrants de la cooperativa. La idea fonamental d’aquest model habitacional és que la propietat dels immobles és col·lectiva i correspon a una cooperativa. A més, el sòl on s’edifica és de propietat municipal i mai no deixa de ser públic, ja que se cedeix en règim de dret de superfície a la cooperativa. D’aquesta manera es garanteix que no s’especuli amb els habitatges construïts.

A Barcelona ja hi ha altres iniciatives de cohabitatge, com La Borda, al barri de la Bordeta, on resideixen prop de seixanta persones, o l’edifici del carrer de la Princesa, 49, a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, on viuen deu persones. Actualment, a la ciutat hi ha vuit promocions de cohabitatge en marxa.

La Xarxaire

La cooperativa La Xarxaire està formada per diverses famílies de la Barceloneta, un dels barris amb més gentrificació, més pressió especulativa i més risc que desaparegui el teixit veïnal. Per fer front a l’emergència habitacional del barri, la cooperativa va proposar un projecte en què predominen l’autogestió, la sostenibilitat i l’esperit de transformació social.

La primera pedra d’aquest edifici de cohabitatge s’ha col·locat en una data simbòlica, el 3 de febrer de 2020, per commemorar que 267 anys abans, el 3 de febrer de 1753, en aquest mateix emplaçament es va posar la primera pedra per començar a construir el barri de la Barceloneta.

Quan s’acabi de construir, a l’edifici residiran vuit famílies, un total de 19 persones. A més, a la planta baixa es disposarà d’un espai que servirà com a punt de trobada per impulsar experiències culturals, d’artesania i artístiques, amb un aparador per mostrar les iniciatives i fer-les visibles a la comunitat veïnal.

Una construcció sostenible

El projecte arquitectònic de La Xarxaire disposa de diversos elements que afavoreixen l’eficiència energètica i la sostenibilitat, com la bugaderia compartida o la coberta de vegetació. A més, el disseny mixt en metall i fusta minimitza l’impacte ambiental de l’edifici, amb certificació energètica A, alhora que permet que quedi integrat en el paisatge urbà.

La reivindicació d’un habitatge digne

Anys enrere al número 11 del passeig de Joan de Borbó es trobava un edifici, propietat de l’Estat, que es va convertir en un dels emblemes de la lluita pel dret a un habitatge digne a la ciutat. L’edifici va ser ocupat entre el 2014 i el 2007 pel moviment Miles de Viviendas, fins que l’Ajuntament va adquirir el solar i el va enderrocar.

Hereves de la lluita comunitària que va deixar el moviment Miles de Viviendas en aquest solar de la Barceloneta, les persones que formen La Xarxaire assumeixen el compromís de seguir un model d’habitatge que sigui assequible i sostenible i que s’integri en el teixit del barri.