Detectors de fum, una manera efectiva per prevenir incendis a les llars

L’any 2018 el cos de Bombers de Barcelona va extingir 4.252 incendis a la ciutat. Un terç dels quals, 1.584, es van produir a l’interior d’habitatges, i un 78% d’aquests es van originar durant la nit. Per millorar la prevenció d’incendis a les llars i reduir el nombre de víctimes i els danys materials, es posa en marxa la campanya “A casa no hi convidis el foc”, que promou la instal·lació de detectors de fum als habitatges.

16/11/2019 09:57 h

Ajuntament de Barcelona

La campanya informativa “A casa no hi convidis el foc” fomenta la instal·lació de detectors de fum a les llars per prevenir el risc d’incendis domèstics, sobretot a la nit. Aquesta mesura d’autoprotecció i de detecció d’incendis es dirigeix a tota la ciutadania, i en especial a les persones grans que viuen soles i a les persones amb diversitat funcional.

La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, vol promoure un canvi normatiu que obligui a instal·lar detectors de fum en tots els habitatges de nova construcció. També vol impulsar la divulgació de la importància que tenen aquests aparells amb sessions formatives dirigides als col·legis d’administradors de finques, les associacions veïnals i les entitats de gent gran i de persones amb diversitat funcional.

La divulgació de mesures de prevenció d’incendis és un dels eixos principals que treballa el cos de Bombers de Barcelona amb diferents col·lectius. El 2018 més de vuit mil persones van assistir a les sessions formatives de l’Aula de Prevenció del cos.

Què són els detectors de fum?
Són dispositius electrònics que, en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats, emeten una alarma acústica d’avís. Són fàcils d’instal·lar i no requereixen fer cap obra, ja que la font d’alimentació és una pila.

Quin preu tenen?
Es troben a partir de 10 o 15 euros a les ferreteries, els grans magatzems o els establiments especialitzats.

Per què es recomana instal·lar-los?
Són eines de prevenció i seguretat molt útils i econòmiques per evitar possibles conseqüències nefastes.

Un incendi es desenvolupa molt ràpidament, i pot afectar una habitació o tota la llar. El fum és el perill principal dels incendis: la intoxicació per fum és el que genera més víctimes.

Aquests dispositius avisen acústicament de la presència de fum en una etapa molt inicial. Permeten actuar per evitar-ne la propagació, tancant les portes, o, si és el cas, evacuant i avisant els bombers.

On s’han d’instal·lar els detectors de fum?
S’han d’instal·lar al sostre, tan centrats com sigui possible i a més de 15 centímetres de les parets. En cas que es dormi amb la porta de l’habitació tancada, és recomanable instal·lar detectors de fum al dormitori.

On no s’han d’instal·lar els detectors de fum?
No s’han d’instal·lar a la cuina ni al bany perquè el vapor d’aigua o els fums de la cuina podrien provocar falses alarmes.

S’ha d’evitar col·locar els detectors de fum a sobre o a prop d’escalfadors, ventiladors, aparells d’aire condicionat, finestres o conductes de ventilació, ja que els moviments d’aire i les diferències de temperatura poden dificultar que l’aparell funcioni correctament.

Quin manteniment requereixen els detectors de fum?
Cal verificar periòdicament el funcionament correcte de l’avís acústic prement el botó de test. Així sonarà l’alarma de la mateixa manera que si hi hagués fum. També s’ha de canviar la pila sempre que sigui necessari, com a mínim un cop a l’any, i seguir les indicacions que especifiqui el fabricant.

Més informació de la campanya “A casa no hi convidis el foc” en aquest enllaç: barcelona.cat/no-convidis-el-foc.

Etiquetes associades a la notícia