El pressupost per al 2020 supera el primer tràmit

La Comissió Extraordinària d’Economia i Hisenda ha aprovat inicialment el pressupost municipal per a l’any 2020. Es tracta d’una proposta expansiva de 2.971 milions d’euros que planteja un increment en els ingressos i notables partides tant de despesa com d’inversió per combatre les desigualtats socials i fer front a l’emergència climàtica.

14/11/2019 13:55 h

Ajuntament de Barcelona

El pressupost municipal preveu incrementar la despesa per afrontar els grans reptes i objectius de la ciutat: d’una banda, mantenir la cohesió social, reduir les desigualtats i prioritzar l’accés a l’habitatge i, de l’altra, donar resposta a l’emergència climàtica i preservar un espai públic de qualitat.

També destaca l’increment de 92,1 milions d’euros en la inversió, fins assolir els 549,8 milions d’euros. Bona part d’aquest creixement es destina a la inversió en habitatge públic, que augmenta dels 73 milions del 2019 als 121,1 milions previstos per al proper exercici, que es destinaran a la construcció d’edificis d’habitatge i als ajuts a la rehabilitació.

La transformació urbanística i de l’espai públic (169,5 milions) és la partida principal del pressupost, seguida per la de manteniment (92,7 milions) i la de construcció d’equipaments nous (78,2 milions).

Més ingressos

Es preveu un increment dels ingressos del 9,2% gràcies a una transferència de l’Estat més important —fruit de la cessió de l’IRPF, el fons complementari i la compensació de l’IAE— i a una modificació d’algunes taxes i impostos per fer front a l’emergència climàtica i a l’ús intensiu de l’espai públic.

El Consell Plenari del mes d’octubre va aprovar provisionalment la modificació de les ordenances fiscals per al 2020 i successius.

Quan s’aprovarà el pressupost?

Els comptes han superat el tràmit inicial amb els 18 vots a favor del Govern municipal, l’abstenció d’ERC i el vot en contra de la resta de forces polítiques. Ara s’obre un període d’informació pública perquè s’hi puguin presentar al·legacions i per poder negociar canvis amb la resta de forces polítiques.

Es preveu que l’aprovació definitiva del pressupost tingui lloc al Ple del 20 de desembre.

Més informació

Notícies relacionades