Els habitatges APROP de Ciutat Vella finalistes als premis FAD Arquitectura 2020

15/05/2020 11:32 h

Ajuntament de Barcelona

Els habitatges APROP de Ciutat Vella, allotjaments provisionals impulsats per l’Ajuntament de Barcelona per fer front a l’emergència habitacional, són finalistes dels premis FAD d’Arquitectura 2020 que des de 1958 premien les millors obres de l’arquitectura barcelonina, catalana i ibèrica. Els FAD, van ser impulsats per l’arquitecte Oriol Bohigas, que va voler recollir el testimoni dels joves arquitectes espanyols que als anys cinquanta van reintroduir l’arquitectura moderna a la societat espanyola.

El jurat dels Premis FAD ha destacat diversos aspectes dels APROP de Ciutat Vella entre els quals “l’escala urbana i compositiva ben resolta del projecte, i la singularitat material de la pell, que parla de l’excepcionalitat de la situació”. I en reconeix també la capacitat de resoldre la situació d’emergència habitacional “buscant una execució més ràpida, econòmica i sostenible que les promocions convencionals d’habitatge públic”. Reconeix també el valor d’adaptar-se a un barri com el Gòtic Sud on el teixit urbà és molt compacte i la bona adaptació “a la geometria del solar, cantoner, a les condicions d’orientació i assolellament, vistes i privacitat”. Si voleu conèixer més de prop aquest projecte, podeu fer-hi una visita virtual en aquest enllaç.

APROP, solucions imaginatives per fer front a l’emergència habitacional

APROP és un projecte de construcció de pisos d’estada temporal per fer front a la urgent necessitat de pisos socials d’una forma ràpida. L’objectiu és buscar una opció més ràpida que la construcció tradicional d’habitatge públic que permeti fer front a l’emergència habitacional. Els del barri Gòtic, que han estat els primers, s’han construït en quatre mesos, mentre que el procés de construcció d’habitatge públic tradicional pot durar entre sis i set anys.

Els APROP són, doncs, allotjaments de construcció ràpida i sostenible, ja que estan construïts a partir d’una estructura formada per setze mòduls d’antics contenidors marítims reciclats i condicionats que s’han anat encaixant els uns amb els altres. Una construcció que, a més de ràpida, és sostenible i redueixen en un 58% els residus, i el fet de reutilitzar els contenidors marítims permet reduir en un 32% les emissions de CO2. Aquesta solució arriba a Barcelona després de mesos de feina i l’anàlisi detallada de projectes similars que funcionen des de fa anys a altres grans ciutats com Amsterdam, Copenhaguen o Vancouver.

Els APROP del barri Gòtic han estat els primers a inaugurar-se i consten de quatre habitatges de dues habitacions i 60 metres quadrats de superfície i vuit d’una habitació i 30 metres quadrats de superfície. Està previst construir-ne dos a més als districtes de Sants-Montjuïc i Sant Martí que, en total, sumaran 92 allotjaments per, aproximadament, 250 persones.

Ja s’ha obert la licitació del segon edifici APROP, situat al carrer Bolívia 33-41, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí. En aquest solar s’edificarà un equipament més gran que el del barri Gòtic amb un total de 42 allotjaments dels quals 35 tindran dos dormitoris i, per tant, seran dobles, i els altres 7 tindran només un dormitori. Es calcula, doncs, que en aquest nou APROP tindrà capacitat per allotjar unes 112 persones.