“Em fa molta il·lusió venir a viure a Ciutat Vella: molta gent en marxa i nosaltres hi tornem”

21/02/2018 18:29 h

Ajuntament de Barcelona

“Em fa molta il·lusió venir a viure en aquest barri perquè és molt simbòlic: molta gent en marxa i nosaltres hi tornem.” Eira Melé és una de les futures veïnes del primer edifici d’habitatge cooperatiu cedit per l’Ajuntament que hi haurà a la ciutat, situat al número 49 del carrer de la Princesa, a Ciutat Vella.

El consistori va cedir aquesta finca en desús a la cooperativa Sostre Cívic, que s’ha fet càrrec de la rehabilitació dels cinc habitatges i dels diversos espais comunitaris de què disposa l’edifici. Es preveu que les tasques acabin el mes d’abril.

Avui han visitat les obres representants de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Agència d’Habitatge de Catalunya i de la cooperativa Sostre Cívic.

A la visita també han assistit futurs veïns i veïnes com l’Eira. “Acabo de veure el meu pis gairebé acabat i estic molt, molt contenta, fa molt de goig”, explica la qui aviat serà nova habitant del barri. “Ara visc en un pis amb unes condicions molt més dolentes i guanyaré molt amb el canvi”, afegeix.

Els socis i les sòcies de la promoció han fet una aportació inicial i abonaran una quota mensual assequible. Per desenvolupar el projecte, la cooperativa ha realitzat diversos tallers participatius amb les persones que hi viuran.

 

Una experiència pionera

La del carrer de la Princesa és una experiència pionera a la ciutat i al país, ja que és el primer cop que un ajuntament cedeix un immoble a una entitat per impulsar el cohabitatge. Aquest model permet a una comunitat de persones viure en un edifici sense ser-ne els propietaris o els arrendadors, per un termini de temps ampli —en aquest cas, 75 anys— i a un preu inferior al del mercat.

Segons el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, aquest projecte “permet que gent que com a conseqüència de la pujada de preus i de la gentrificació s’havia vist obligada a marxar de Ciutat Vella pugui tornar-hi i fer comunitat al barri”.

“Per a nosaltres és molt important confirmar que aquest model funciona”, ha declarat el regidor d’Habitatge i Rehabilitació, Josep Maria Montaner, que ha avançat la intenció del Govern municipal d’obrir una nova convocatòria per engegar nous projectes de cohabitatge abans que acabi aquest mandat.

Recentment, el consistori ha cedit l’ús de quatre solars a cooperatives que construiran noves promocions de cohabitatge a la ciutat. Es tracta de solars situats als barris de la Barceloneta, la Marina del Prat Vermell, les Roquetes i el Poblenou.

Amb aquesta línia d’actuació, l’Ajuntament pretén ampliar el parc d’habitatge assequible de la ciutat seguint un model d’èxit en ciutats europees com Viena, Copenhaguen i Berlín.

 

Sostenibilitat i espais d’ús comunitari

Els projectes de cohabitatge que està impulsant l’Ajuntament han de complir uns exigents requisits d’eficiència i sostenibilitat.

Segons la responsable del projecte a Sostre Cívic, Núria Petit, a l’edifici del carrer de la Princesa “no s’hi ha fet una rehabilitació estàndard”. La finca té plaques solars per a l’aigua calenta sanitària, té un dipòsit per recollir les aigües pluvials i es farà servir la biomassa per a la calefacció. També s’hi han fet tasques d’aïllament acústic i tèrmic.

L’immoble disposarà, així mateix, de diversos espais d’ús comunitari com ara una sala multiusos que s’utilitzarà com a biblioteca, espai d’estudi o per dur a terme diferents activitats. A més, al terrat hi haurà una zona per a rentadores comunitàries, un espai diàfan per fer àpats i trobades i hi haurà la possibilitat d’instal·lar-hi un hort urbà.

Etiquetes associades a la notícia