Enllestit el segon bloc d’allotjaments industrialitzats APROP, a les Glòries

S’acaba la construcció de la segona promoció d’allotjaments de proximitat provisionals (APROP). L’edifici, situat a les Glòries, té 7 plantes, 42 unitats i capacitat per a 100 persones. S’ha completat en un temps rècord, 26 setmanes, amb un pressupost de 5,77 milions d’euros. Els APROP estan concebuts com a solucions d'allotjament temporal per garantir una llar a totes les persones que es troben en una situació d’emergència.

21/12/2022 14:26 h

Ajuntament de Barcelona

Un allotjament digne per fer front a les emergències

Els allotjaments de proximitat provisionals (APROP) s’adrecen a persones i famílies amb menors a càrrec i en risc d’exclusió social que no disposen d’un domicili o bé que viuen en un domicili que no es troba en condicions adequades, amb greus dificultats socioeconòmiques i necessitat d’acompanyament socioeducatiu.

El recurs està gestionat pels Serveis Socials, que fan les derivacions, i l’estada màxima prevista és de dos anys. Les persones que accedeixen als APROP hi contribueixen econòmicament amb entre un 20 i un 30% dels seus ingressos.

Per fer possible la sortida dels allotjaments temporals amb les màximes garanties d’autonomia i autosuficiència, cada unitat familiar disposa d’un pla de millora personal i familiar que marca la ruta de suport per a la recuperació i l’empoderament de les persones ateses i que es desenvolupa en coordinació amb Serveis Socials, els professionals d’APROP i la implicació de les persones usuàries.

El segon bloc d’habitatges APROP

Dels 42 pisos del nou bloc construït a les Glòries, 35 tenen dos dormitoris i 7 en tenen un. Cadascuna de les set plantes disposa de cinc unitats de dues habitacions i una d’una habitació. Els allotjaments amb dos dormitoris tenen una superfície útil de 52,7 metres quadrats i disposen de sala menjador, cuina, espai d’emmagatzematge i bany complet. Els pisos d’un dormitori doble tenen 25,8 metres quadrats i sala, cuina i bany complet. Tots els allotjaments disposen de balcó exterior.

A la planta baixa de l’edifici s’hi han instal·lat els espais de gestió i atenció i zones per a activitats comunes i una bugaderia comunitària, a més d’una gran sala polivalent perquè la puguin utilitzar les persones residents. L’interior d’illa inclou un hort urbà hidropònic d’última generació gestionat per entitats de persones amb discapacitat vinculades a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i els residents de l’equipament.

Amb aquest segon edifici Barcelona ja disposa de 64 allotjaments APROP, comptant els de la promoció pilot de Ciutat Vella, de 12 unitats.

Habitatges industrialitzats

Els APROP són edificis de construcció industrialitzada, és a dir, amb mètodes i materials innovadors que permeten aixecar estructures en menys temps que el que requereix una obra convencional. Per als allotjaments provisionals de Barcelona es reutilitzen i condicionen contenidors marítims perquè siguin mòduls habitables, i es fan servir mecanismes de producció industrial perquè el muntatge del bloc sigui àgil i eficient.

Etiquetes associades a la notícia