Les polítiques municipals contra la gentrificació, premiades a Europa

Les polítiques d’habitatge per lluitar contra l’especulació, impulsades per l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona, han guanyat un European Responsible Housing Award en el marc del segon Festival Internacional d’Habitatge Social, promogut per la Unió Europea, que té lloc a Lió.

06/06/2019 19:26 h

Ajuntament de Barcelona

L’acció municipal en matèria d’habitatge ha estat guanyadora en la categoria de finançament just per a la sostenibilitat de l’habitatge dels premis europeus que reconeixen les millors pràctiques i les actuacions més innovadores en l’àmbit de l’habitatge públic.

En aquesta edició s’ha batut el rècord en el nombre de projectes, ja que s’hi han presentat 86 propostes, procedents de 16 països.

Els European Responsible Housing Awards van néixer l’any 2004 com una iniciativa finançada per la Unió Europea i centrada en la responsabilitat social corporativa en el sector de l’habitatge social i assequible, i amb el temps han esdevingut una oportunitat per als proveïdors d’habitatges públics, socials i cooperatius per participar en una competició d’àmbit europeu i mostrar casos d’èxit, innovacions i bones pràctiques.

Defensa del dret de l’habitatge 

El premi que ha rebut l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona reconeix la tasca feta pel consistori, que, tot i no tenir un gran parc d’habitatge públic i assequible, ha creat eines per fer-lo créixer, i també reconeix les polítiques contra l’especulació que s’integren en el Pla pel dret a l’habitatge 2016-2025.

El Pla pel dret a l’habitatge defineix les propostes i els compromisos municipals i recull les mesures aprovades per l’Ajuntament per defensar aquest dret a la ciutat. El pla preveu un seguit de mesures organitzades en quatre eixos d’actuació:

  1. Prevenir i atendre l’emergència habitacional i l’exclusió residencial amb mesures per ajudar les persones que no poden pagar l’habitatge.
  2. Garantir el bon ús dels habitatges disponibles perquè tinguin una funció social mitjançant la cessió dels que estan buits o exercint el dret de tanteig i retracte.
  3. Ampliar el parc d’habitatge assequible impulsant la construcció de noves promocions públiques.
  4. Impulsar la rehabilitació d’habitatges amb mesures que protegeixen les persones llogateres.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades