Nou model per crear més lloguer assequible amb el sector privat

Per primera vegada una empresa amb ànim de lucre assumirà la construcció de pisos de lloguer per sota del preu de mercat. En total, seran 47 pisos al carrer de Badajoz, en un solar conegut com ‘Illa Sibèria’, al barri del Poblenou. El terreny s’ha licitat en règim de dret a superfície, i per això el sòl mai no deixarà de ser públic. El projecte és una promoció delegada en què Mediaurban, del Grup Mediapro, s’encarregarà de la construcció, i la Fundació Hàbitat3, de la gestió.

29/11/2019 12:02 h

Ajuntament de Barcelona

 

L’Ajuntament ha seleccionat, a través de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), el projecte de Mediaurban —l’agència de continguts urbans del Grup Mediapro— i la Fundació Hàbitat3 per construir, en règim de dret de superfície, habitatges socials de lloguer assequible en un solar municipal del barri del Poblenou.

En total es tracta de 47 pisos de lloguer protegit d’entre 50 i 80 metres quadrats, al carrer de Badajoz, 11-15, en un solar de 4.340 metres quadrats conegut com Illa Sibèria, una antiga fàbrica del gel construïda a principis del segle XX al barri del Poblenou. Els preus del lloguer se situaran entre els 5,50 i els 7 euros per metre quadrat, per sota dels 13 o 14 euros de mitjana d’aquesta zona. El projecte es finançarà amb fons privats.

Hi haurà pisos de dues, tres o quatre habitacions amb doble orientació —una façana al carrer i l’altra a l’interior d’illa— amb un gran menjador i una cuina oberta. Tindran dues terrasses amb portes vidrades.

A més dels pisos, s’habilitaran espais d’ús col·lectiu al terrat i a les plantes baixes per fer-hi una bugaderia industrial, una biblioteca i una zona enjardinada, entre altres. També hi haurà un espai de memòria per retre homenatge al vell barri de la Plata i a la revolució domèstica que va impulsar La Sibèria mitjançant el procés d’industrialització del gel artificial.

El conjunt d’habitatges el formaran cinc nuclis d’escala i els gestionarà un conserge. Les persones llogateres i el conserge es podran comunicar a través d’Habitant, una aplicació de Mediaurban que permet, entre altres funcions, gestionar i reservar els espais compartits, comunicar incidències, i a més, a través d’un equip tecnològic de què disposaran els pisos, es podrà monitorar el consum energètic.

Promoció delegada

Amb aquesta adjudicació l’Ajuntament implanta per primera vegada un nou model anomenat promoció delegada a través del qual adjudica a tercers la promoció de projectes de lloguer de preu assequible sense perdre mai la propietat del sòl.

En aquesta ocasió, Mediaurban és l’empresa encarregada de dur a terme el projecte arquitectònic, que consisteix en el disseny i la construcció dels habitatges; mentre que els habitatges els gestionaran i administraran els experts de la Fundació Hàbitat3, gestora d’habitatge de lloguer social impulsada per la Taula del Tercer Sector Social.

El model de promoció delegada s’inclou en el marc del Pla pel dret de l’habitatge de Barcelona 2016-2025, que preveu que el 25% de l’ampliació del parc assequible de la ciutat es faci a través d’aliances amb el sector privat i cooperatiu.

Etiquetes associades a la notícia