Nous ajuts per a la rehabilitació energètica d’edificis

S’obre una nova convocatòria d’ajuts per a reformes dels edificis de la ciutat que en millorin l’eficiència o promoguin la producció d’energies renovables. Es tracta d’una política estratègica per assolir la transició cap a la sobirania energètica, per mitigar el canvi climàtic i adaptar-s’hi.

20/08/2018 15:26 h

Ajuntament de Barcelona

La rehabilitació energètica dels edificis inclou les millores dutes a terme per incrementar-ne l’eficiència energètica —actuacions sobre façanes, patis, cobertes, mitgeres, escales i vestíbuls dels edificis que en millorin el confort de qui hi viu i permetin reduir la demanda energètica—, així com la producció d’energia solar.

La convocatòria per rehabilitar elements comuns del parc d’edificis té un pressupost de prop de 14,4 milions d’euros en ajuts, que poden arribar fins al 50%, segons les actuacions que s’hi facin. Si, a més, s’hi incorporen instal·lacions actives de generació solar, aquests ajuts es poden complementar amb bonificacions de la meitat del rebut de l’IBI durant els tres primers anys posteriors a la instal·lació.

L’any 2017 van créixer les actuacions d’eficiència en un 200%, amb un protagonisme destacable de les de generació energètica. Es calcula que aquestes intervencions han suposat un estalvi equivalent al consum de 780 famílies durant un any, i permetran generar l’energia necessària per abastir 120 famílies.

Els ajuts es poden sol·licitar a les oficines de l’habitatge de Barcelona, demanant cita prèvia al web habitatge.barcelona, o a l’Institut Municipal del Paisatge Urbà. El termini acaba el 30 de novembre de 2018.

Una ciutat energèticament més eficient

Només els edificis d’ús residencial, que majoritàriament van ser construïts fa més de seixanta anys, abans de l’existència de normatives tèrmiques edificatòries, són els responsables del 28% del consum energètic total de la ciutat. Es calcula que més del 90% dels habitatges de la ciutat serien susceptibles de millorar el seu estalvi energètic, la qual cosa reduiria la despesa de famílies i empreses i contribuiria a minvar els efectes del canvi climàtic.

A més, la política de rehabilitació energètica afavoreix la recuperació i dinamització de perfils professionals lligats a l’àmbit de la construcció, així com la capacitació de professionals relacionats amb l’assessorament energètic.

Aquesta estratègia de rehabilitació energètica s’emmarca en l’Estratègia de transició cap a la sobirania energètica i en el Pla Clima, que preveu rehabilitar el 20% dels edificis residencials de més de quaranta anys des d’ara fins al 2030.

Etiquetes associades a la notícia