Tres opcions per omplir de vida la nova Model

Com serà la Model del futur? Acaba el procés participatiu en què el veïnat i les entitats del barri han posat en comú les conclusions i les aportacions sobre espais verds, nous equipaments i habitatges públics i patrimoni i espais de memòria.

07/05/2018 13:01 h

Ajuntament de Barcelona

Els veïns i les veïnes del barri han participat en diferents sessions temàtiques per debatre, reflexionar i compartir propostes per definir els nous espais i usos de l’antiga presó. El procés participatiu ha acabat amb la posada en comú de tres propostes sobre espais verds, habitatge públic, equipaments i patrimoni i espais de memòria que es van treballar en sessions prèvies amb l’objectiu de consensuar-les i donar forma a un projecte conjunt i global de la nova Model.

Les aportacions de la ciutadania en aquestes sessions s’inclouran en els treballs d’anàlisi per actualitzar el Pla director (2009) de la Model, a fi d’adaptar-lo a les necessitats actuals de la ciutat i començar a executar les obres en aquest indret, el 2020.

La proposta final de la futura Model es presentarà al juliol i tindrà en compte els criteris següents:

  • Més de 14.000 m2 d’espai verd.
  • 15.000 m2 per construir-hi 150 habitatges públics.
  • Espai de memòria al panòptic central i en alguna de les galeries.
  • Usos compatibles dels espais verds amb els equipaments i els habitatges.

Opció 1: Màxima preservació de l’edifici

El disseny de la primera proposta ciutadana manté els tres edificis principals de l’antiga presó: el panòptic central, l’edifici d’Entença i l’edifici Tallers. L’espai de memòria se situaria al panòptic central, i les galeries es destinarien a equipaments educatius. L’habitatge públic s’ubicaria a l’edifici Tallers, i un centre de dia i habitatge dotacional, a l’edifici d’Entença.

Opció 2: Priorització dels espais verds

En aquesta proposta el verd seria el protagonista de la nova Model. S’enderrocaria l’edifici Tallers per construir-hi habitatge públic, els equipaments educatius se situarien en dues galeries, i un centre de dia i habitatge dotacional, a l’edifici d’Entença. Els equipaments esportius es trobarien sota els patis, al subsol.

Opció 3: Flexibilitat del verd i dels equipaments

L’última proposta dona flexibilitat per situar les zones verdes i els equipaments en tota la superfície de la Model. A l’edifici Tallers hi hauria els equipaments educatius, al panòptic i a la galeria 4 s’ubicaria l’espai memorial, i l’habitatge públic es construiria al carrer de Provença. Com a la resta de les opcions, el centre de dia i l’habitatge dotacional s’ubicarien a l’edifici d’Entença.

Trobareu tota la informació sobre aquest procés participatiu a Decidim Barcelona.

Notícies relacionades