El SAIER manté el volum de persones ateses tot i la pandèmia

L’esclat de la pandèmia de la covid-19 va provocar la caiguda de la mobilitat internacional durant l’any 2020. No obstant això, el SAIER, el servei municipal especialitzat en l’atenció a persones migrants i sol·licitants d’asil, no ha vist minvar el volum de feina i ha atès 19.001 persones. Es tracta d’una xifra sensiblement per sota de la de l’any 2019, en què va atendre 20.620 persones, però un 42% superior a la de fa cinc anys. En total, s’han dut a terme 66.083 activitats, accions i atencions.

09/03/2021 17:19 h

Ajuntament de Barcelona

No obstant això, s’han incrementat els recursos destinats als serveis del SAIER, entre els quals destaca l’obertura d’un nou espai municipal (al carrer de Tarragona, 173), l’increment del 30% dels recursos econòmics que s’hi destinen i l’allotjament d’una mitjana de 180 persones al mes, unes 4.800 estades.

L’increment de recursos respon a la necessitat d’atendre els veïns i veïnes d’origen migrant, un dels col·lectius que més ha sofert l’impacte de la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia. A les conseqüències de la crisi cal sumar-hi una legislació d’estrangeria restrictiva, que dificulta la regularització d’aquests veïns i veïnes i l’accés als drets i serveis socials i els aboca a l’economia informal o de subsistència.

Més atencions específiques i més cites prèvies

Des de l’arribada de la pandèmia, el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats ha adaptat les atencions a les necessitats i exigències sanitàries i ha establert un sistema de cita prèvia per a la majoria d’atencions. Aquest fet ha motivat el creixement en un 42% del nombre de cites prèvies, que es duen a terme de manera telemàtica o per telèfon, al servei de primera acollida. Pel que fa a les urgències i emergències, es manté l’atenció sense cita prèvia.

De les xifres d’atenció del 2020 destaca l’increment de les atencions molt específiques, com ara els assessoraments en tràmits d’estrangeria, que passen del 8,3% a l’11,7%, els assessoraments jurídics en protecció internacional (del 5,1 al 6,7%) i estrangeria (del 3,7 al 4,6%), així com els tràmits relacionats amb l’homologació d’estudis i la formació i la recerca de feina (del 3,1 al 4%).

Un 80% de persones usuàries en situació administrativa irregular

La Llei d’estrangeria dificulta la regulació de les persones nouvingudes. És per això que, del total de persones ateses pel SAIER, el 80% es troben en situació administrativa irregular. D’altra banda, el gruix d’usuaris i usuàries són migrants (53,5%) i sol·licitants d’asil (44%). Per primera vegada en els darrers anys es trenca la tendència a l’alça de persones sol·licitants de protecció internacional.

Pel que fa als països d’origen de les persones ateses pel SAIER, la majoria són d’Amèrica: Colòmbia és el país principal, amb 3.658 persones, seguit de Veneçuela, amb 2.460, Hondures, amb 1.970, i el Perú, amb 1.845.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia