Els Premis Montserrat Roig posen en valor el periodisme i la comunicació social de Barcelona

El projecte 'Des-iguals' de betevé, el documental 'Idrissa, crònica d’una mort qualsevol' de Metromuster SCCL, la investigació 'Rostres i Rastres del Canvi Climàtic' i el programa 'Solidaris' de Catalunya Ràdio reben els guardons.

18/04/2019 12:50 h

Ajuntament de Barcelona

 

L’Ajuntament ha lliurat els Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona 2018 en un acte celebrat al Saló de Cent que ha presidit la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz.

Aquests guardons, hereus dels Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació, tenen com a objectiu promoure i incentivar la informació de qualitat, posant el focus en un millor tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació, centrant-se especialment en la realitat de la ciutat de Barcelona. En la seva segona edició, la convocatòria ha rebut un total de 109 candidatures: 74 al premi al periodisme social, 25 al de comunicació social i 10 més al d’investigació periodística.

Un jurat format per 16 persones de reconeguda trajectòria professional en els àmbits de la comunicació i dels drets socials ha decidit els treballs a premiar, valorant especialment l’esforç en la investigació pròpia amb la pluralitat i contrast de fons, el tractament contextualitzat i la sensibilització social, l’enfocament original i l’ús d’una terminologia que reflecteixi la realitat incidint en el respecte a la dignitat de les persones.

Els guanyadors dels Premis Montserrat Roig 2018 han estat els següents:

Premi al periodisme social al projecte Des-iguals, de betevé.
Gabriela Grífol és la responsable d’un projecte que destaca per la seva qualitat tècnica i el tractament multiformat, així com la diversitat de situacions socials que es reflecteixen en primera persona. El jurat valora també molt positivament la col·laboració amb les entitats membres de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i el compromís amb les 12 fites de l’Estratègia d’inclusió i de reducció de les desigualtats socials de Barcelona 2017-2027, que són l’eix d’aquest treball. El projecte Des-iguals combina 12 històries personals amb la veu dels experts, que aporten una mirada analítica i exposen el treball per combatre les desigualtats des d’àrees diverses com l’habitatge o l’ocupació, a banda de mapes interactius i taules que reflecteixen amb dades precises la desigualtat existent a Barcelona.

Premi a la comunicació social al documental Idrissa, crònica d’una mort qualsevol, realitzat per Metromuster SCCL.
El jurat ha valorat la qualitat del treball final, però per sobre d’això la vinculació i el seguiment de la campanya que al llarg de 2017 i 2018 ha remogut una bona part de l’opinió pública de Barcelona, amb fites com la repatriació del cos d’Idrissa al seu país d’origen gràcies al micromecenatge o la campanya pel canvi de nom de la plaça Antonio López, amb més de 17.000 signatures recollides. En el marc del projecte d’Idrissa s’han organitzat concentracions i manifestacions per recordar-lo en el dia de la seva mort, el 6 de gener, i per denunciar les pràctiques de control migratori. El jurat subratlla que tots aquests esdeveniments han anat acompanyats d’una campanya de comunicació continuada que ha tingut el seu impacte en molts mitjans de comunicació i han arribat a l’opinió pública. S’ha valorat també que el documental mostra i acompanya la campanya de comunicació social per denunciar l’existència dels CIEs i del racisme institucional.

Premi a la promoció de la investigació en l’àmbit del benestar social a Barcelona a la candidatura Rostres i rastres del canvi climàtic, proposat per Joana Diaz i Lluís Reales.
En aquest cas, el jurat ha valorat l’originalitat d’aquest projecte d’investigació sobre l’impacte del canvi climàtic en el benestar social, concretament en la precarietat i la desigualtat a la ciutat. Es valora l’enfocament local d’una temàtica global que normalment s’enfoca des dels grans pactes mundials o per visualitzar els efectes negatius en zones llunyanes i poblacions especialment vulnerables. La hipòtesi de treball, que es durà a terme durant l’any 2019 i el primer trimestre del 2020, vincula les grans problemàtiques de Barcelona com són l’habitatge, la precarietat laboral o la immigració amb històries personals de residents a la ciutat que potser ni saben que són víctimes del canvi climàtic.

L’acte d’entrega dels premis ha comptat també amb la participació de les persones guanyadores d’aquesta categoria en l’edició passada, i que gràcies al premi rebut han pogut desenvolupar la investigació L’Antídot de la soledat, un treball sobre com l’acció comunitària pot contribuir a la millora d eles condicions de vida i la salut mental de les persones grans que viuen soles a la ciutat.

Premi especial del jurat al programa Solidaris, de Catalunya Ràdio.
El guardó s’atorga per la trajectòria del programa, actualment en la seva onzena temporada en antena, així com el rigor, el compromís i la sensibilitat amb els temes abordats, sempre donant veu a aquells a qui tenen més dificultat per fer-se sentir. El jurat també remarca que la ràdio és un gran espai pel periodisme social.

Etiquetes associades a la notícia