Nous usos socials per als quioscos en desús

Es posa en marxa una prova pilot en deu quioscos de la ciutat per buscar-hi nous usos. Es farà mitjançant una cooperativa formada per persones amb diversitat funcional que, alhora, permetrà la inclusió laboral de persones amb discapacitat.

03/12/2018 18:25 h

Ajuntament de Barcelona

Un total de 25 persones rebran formació i assessorament durant sis mesos per convertir-se en futurs cooperativistes del projecte que lidera l‘Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. La cooperativa es constituirà com una empresa d’inserció laboral i haurà de tenir com a mínim un 30% del personal en situació de risc d’exclusió.

La intenció és que els quioscos de la nova cooperativa puguin proveir —a banda de premsa i revistes— altres serveis, i que això els permeti convertir-se en un punt de referència veïnal. S’ha pensat la possibilitat que esdevinguin un punt d’intercanvi de llibres, un punt d’accés Wi-Fi i de recàrrega de mòbils, un punt d’informació municipal i d’activitats de les entitats socials, un punt per a la distribució de comandes o un punt de venda de loteria, entre altres opcions.

La iniciativa arriba després de mesos de treball per identificar els quioscos que actualment no tenen activitat i que es volen mantenir a la via pública perquè esdevinguin una oportunitat laboral per a les persones amb discapacitat.

Nous punts de prestació de serveis culturals, ambientals o socials

L’elecció d’aquests deu quioscos sorgeix d’una radiografia integral que s’ha fet d’aquests punts de venda i amb què s’ha analitzat la situació i la interacció amb el territori on s’ubiquen per avaluar futures orientacions alternatives que en garanteixin la viabilitat.

En tota la ciutat hi ha 285 quioscos actius, d’un total de 338, que majoritàriament són rendibles econòmicament, tot i que els resultats varien segons la ubicació, i els més eficients són els del centre de la ciutat. Totes les concessions actuals acaben el setembre del 2030.

El model, però, està en risc. Els resultats econòmics d’aquests negocis estan excessivament lligats als ingressos de publicitat, ja que els nous hàbits de consum de la premsa escrita i els canvis tecnològics han fet minvar notablement les vendes de diaris, revistes i d’altres.

Per reactivar-los es planteja donar-los nous usos:

  • Punts d’activitat econòmica alternativa i circular, com centres de recollida d’aliments o productes de quilòmetre zero; centres d’emmagatzematge i recollida de compres en línia; guardaequipatges per a turistes, o servei de porter del veïnat, entre d’altres.
  • Espais de prestació de serveis culturals, seu d’exposicions d’artistes locals, punts de memòria històrica o espais de diàleg intercultural.
  • Serveis ambientals; punts d’informació, emmagatzematge i reparació de bicicletes; distribuïdors de llavors per a l’agricultura urbana, o punts de recàrrega elèctrica.
  • Prestador de serveis socials com menjadors solidaris, espais de cessió autogestionada de llibres o jocs de taula, per oferir suport mèdic nocturn o per prestar ajuda o inserció escolar.

En l’elaboració de l’estudi ha participat l’observatori de la urbanització de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els resultats es compartiran ara amb el sector comercial i professional de la venda de premsa per implicar-los en la definició de model del quiosc del futur.

Etiquetes associades a la notícia