Una escola per defensar els drets humans a la ciutat

Els dies 28 i 29 de setembre la Model serà l’escenari d’una formació sobre la figura de la persona defensora, que posarà en marxa l’Escola de Defensores de Drets Humans de l’Ajuntament de Barcelona. El procés formatiu s’adreça a persones i entitats que en el seu dia a dia treballen per defensar aquests drets.

18/09/2018 15:43 h

Ajuntament de Barcelona

L’objectiu de l’escola és fer efectiva la xarxa de persones i d’entitats defensores dels drets humans a la ciutat i consolidar-la com un espai de reflexió i vigilància. Entre aquestes persones i entitats, s’hi troben les que promouen i protegeixen els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la ciutadania. La seva funció és rellevant, perquè contribueixen a lluitar contra la pobresa, les violències i la discriminació i, a més, sovint assumeixen riscos com l’assetjament i les amenaces.

Quatre organitzacions internacionals de defensa dels drets humans seran les encarregades de realitzar la formació de la Model: Amnistia Internacional, Protection International, Front Line Defenders i Civil Rights Defenders.

Cada una d’aquestes organitzacions té una llarga experiència i un camp d’actuació extens. Amnistia Internacional treballa gairebé a tots els països del món i dona suport públic als defensors dels drets humans. Protection International és una organització belga que ofereix estratègies de protecció i eines de gestió de la seguretat de les persones defensores, tal com ho fan la irlandesa Front Line Defenders i la sueca Civil Rights Defenders.

En les jornades també participarà Ana Sánchez, especialista en drets humans i coordinadora de campanyes internacionals del Comitè Nacional Palestí de BDS (Boicot, Desinversions i Sancions).

Barcelona, ciutat de drets

Des de l’any 2016 el programa “Barcelona, ciutat de drets” inclou un enfocament basat en els drets humans en les polítiques públiques i dissenya i desplega polítiques de drets humans, com el dret a la ciutat i els drets de ciutadania, la lluita contra el discurs de l’odi i la discriminació i el treball per la plena ciutadania.

La iniciativa preveu també la formació del personal municipal en matèria de drets humans. Actualment s’han dotat d’eines més de mil cent treballadors i treballadores de les oficines d’atenció a la ciutadania (OAC) i de les unitats de gestió administrativa dels serveis socials i a agents de la Guàrdia Urbana a fi de detectar casos de discriminació i de vulneració dels drets humans i prevenir actituds discriminatòries.

De cara al nou curs, la formació s’ampliarà a més sectors com, per exemple, els inspectors del transport públic i els agents de la Guàrdia Urbana, que rebran una formació específica sobre un nou procediment per a la no discriminació, i també s’instruirà el personal de l’àmbit funerari sobre diversitat religiosa.

Etiquetes associades a la notícia