Valoració positiva del projecte pilot de suport al joc per a infants amb discapacitat

El projecte pilot destinat a infants i adults amb discapacitat que necessiten suport per gaudir dels espais de joc als parcs de la ciutat ha estat molt ben valorat per les 36 famílies que hi han participat, i la majoria prendria part en una nova edició. L’èxit d’aquesta prova, pionera en l’àmbit estatal i europeu, permetrà que es pugui dissenyar un servei definitiu de suport al joc.

03/04/2023 13:43 h

Ajuntament de Barcelona

El servei ha consistit en l’acompanyament a les famílies per part de personal especialitzat en lleure a les àrees de joc per afavorir l’activitat lúdica dels nens i nenes, com facilitar l’accés als elements de joc, monitorar el joc lliure o promoure la relació amb altres infants, entre d’altres mesures.

Hi han participat un total de 36 famílies: 31 amb infants i adolescents amb discapacitat i 5 en què els pares o mares tenen discapacitat visual. El servei ha consistit en 10 sessions de joc assistit per família, de 60 minuts cadascuna, durant 6 mesos, des del juliol del 2022. En total s’han ofert 225 hores de servei.

Valoració molt positiva

Pràcticament totes les persones participants en el projecte l’han valorat com un programa molt valuós per a la inclusió dels infants, i més del 65% de les famílies participants asseguren que ha disminuït el sentiment de soledat.

Les famílies han destacat l’oportunitat de gaudir d’un espai d’oci agradable i lúdic, l’experiència i l’aprenentatge, gràcies als consells del monitoratge, i la manera en què els nens i nenes han pogut socialitzar amb altres infants. També han posat en relleu que han pogut dedicar més temps als altres fills i filles sense discapacitat.

Pel que fa a les famílies en què el pare o la mare tenen una discapacitat visual, el programa els ha permès interactuar amb els fills i filles d’una manera més participativa, i han valorat molt positivament el fet que els fills i filles poguessin jugar lliurement, ja que disposaven de la descripció que feien els monitors i monitores del que estaven fent.

Aquest projecte pilot dona compliment al Pla de joc a l’espai públic i al Pla d’accions 2020-2024 de l’Estratègia municipal contra la soledat.

Etiquetes associades a la notícia