Les escoles amb entorns pacificats arribaran a 155 l’any 2022, 10 de les quals es troben a les Corts

Durant les vacances escolars s’han dut a terme actuacions en 56 centres educatius per pacificar el trànsit, millorar els accessos i ampliar les zones d’estada i de verd. Abans que acabi l’any, es faran 19 intervencions més. Així, amb les millores dutes a terme el 2020 i les previstes per al que resta del 2021 i el 2022, el programa “Protegim les escoles” arribarà a un total de 155 equipaments educatius, de tots els districtes, i més de 58.000 alumnes.

29/10/2021 09:29 h

Ajuntament de Barcelona

Una extensió de l’escola

Els espais que es creen permeten organitzar millor les entrades i sortides, i els veïns i veïnes també fan servir les zones guanyades. De fet, les actuacions a les 82 escoles que ja tenen l’accés pacificat han tingut molt bona rebuda per part de les comunitats educatives i s’han convertit en una extensió de l’escola en l’espai públic.

A més, suposen un canvi de prioritats en l’ús de l’espai públic. Les actuacions fetes el 2020 i les previstes per al 2021, que milloren els accessos de 101 centres, eliminaran 14 carrils de circulació i faran que en 17 carrers tinguin prioritat els vianants. Es guanyaran 14.150 metres quadrats d’asfalt, que passaran a ser espais d’estada, amb bancs i elements de joc. Aquesta superfície equival a més d’una illa de l’Eixample.

Els projectes del 2022 es defineixen amb els mateixos centres, amb els quals es duu a terme un procés participatiu per elaborar el projecte executiu. A més, en els propers mesos els districtes hi podrien afegir més actuacions, que farien créixer el nombre de centres beneficiats l’any que ve.

A les Corts s’estan pacificant els entorns de les següents escoles:

  • Any 2021: Escola Ítaca, Centre Educatiu Santa Teresa de Lisieux, Escola Anglesola, Escola Bressol Municipal Xiroi i Escola Lavínia.
  • Any 2022: Centre educatiu Pare Manyanet, Escola Barcelona, Escola Bressol Municipal Can Novell, Escola les Corts i CEE Paideia.

Llocs segurs i plens de vida

Les escoles són punts neuràlgics, a partir dels quals es consolida un model urbà més verd, amable i jugable. Traient cotxes de davant de les escoles, avancem cap a una ciutat més saludable i més segura per als nens i nenes. Quan s’allunyen els centres escolars del trànsit, s’eviten accidents i es redueixen la contaminació i el soroll que pateixen les famílies. L’espai guanyat és un punt de trobada, un lloc segur on jugar, compartir i fer vida de barri.

Enguany s’avaluaran les intervencions en 9 escoles pilot amb la col·laboració d’ISGlobal, que analitzarà l’efecte de les actuacions sobre la salut i el benestar i els canvis originats en la qualitat i l’ús de l’espai públic. A més, l’Agència de Salut Pública estudiarà com han impactat aquestes transformacions pel que fa a les interaccions socials i el joc espontani dels nens i nenes.

Al web “Protegim les escoles” es pot consultar tota la informació actualitzada de les intervencions i el mapa amb les escoles.