El Baròmetre municipal mostra el pessimisme de la ciutadania per la covid-19

El Baròmetre semestral corresponent al mes de desembre del 2020 dibuixa un escenari de pessimisme generalitzat a la ciutat. Unes xifres que es contextualitzen en el marc de crisi social i sanitària per la covid-19. L’enquesta, realitzada a 799 veïns i veïnes de Barcelona entre el 25 de novembre i el 3 de desembre, posa el focus en la percepció del coronavirus, la vacunació i la salut.

24/12/2020 15:30 h

Ajuntament de Barcelona

La gran majoria dels barcelonins i barcelonines es mostren pessimistes pel que fa a la crisi sanitària provocada per la covid-19. Set de cada deu entrevistats, el 69,7%, pateixen per la salut de les persones estimades, el 55,3% afirmen que la situació els provoca estrès en tots els aspectes de la vida i a prop del 50% els genera neguit la situació econòmica.

La salut s’ha ressentit per al 44,4% de les persones entrevistades, un percentatge que s’incrementa en el cas de les dones (53,3%) i que és més baix en els homes (34%).

La covid-19: conspiracions, mesures i vacunes

Quatre de cada deu persones entrevistades manifesten que el virus de la covid-19 és una creació d’un laboratori i el 16,5% opinen que és una conspiració de les elits mundials per retallar llibertats individuals. Pel que fa a la imposició de noves restriccions, el 57,3% dels veïns i veïnes creuen que no cal prendre mesures més dràstiques, i és la població més jove la que es mostra més reticent a noves restriccions.

En el moment en què la vacuna estigui disponible i validada per les autoritats sanitàries, gairebé set de cada deu persones entrevistades es mostren disposades a posar-se-la. D’aquestes, el 37,5 % estan convençudes de posar-se-la i el 29,3% afirmen que probablement sí que es posarien la vacuna. Les dones són més reticents a la vacuna i, per edats, la població més jove, d’entre 18 i 24 anys, i la més gran, de més de 64, s’hi mostren més disposades.

Empitjora la percepció de la ciutat, de Catalunya i de l’Estat

A causa de l’excepcionalitat de la situació viscuda el darrer any, el 65,9% dels entrevistats creuen que la ciutat ha empitjorat, una dinàmica que es repeteix per a Catalunya i l’Estat. No obstant això, la població entrevistada confia en la recuperació, i el 61% opina que Barcelona millorarà en el proper any.

Com en l’anterior Baròmetre semestral, la inseguretat es manté com a primera preocupació de la ciutadania (12,4%), però es ratifica la tendència a la baixa de fa sis mesos, amb cinc punts menys. Entre els altres problemes que preocupen la ciutadania hi trobem la circulació o el trànsit (9,4%), l’atur i les condicions de treball (9%), la covid-19 (8,3%), l’habitatge (7,4%) o els problemes econòmics.

L’impacte de la pandèmia afecta també la percepció de l’economia. Enguany, entre el 80 i el 85% de les persones entrevistades creuen que la situació econòmica de Barcelona, Catalunya i Espanya és dolenta o molt dolenta. La ciutadania albira certa esperança en el futur, i el 54,4% creu que l’economia de la ciutat millorarà el proper any.

Valoració de la gestió i dels líders municipals

Totes les institucions empitjoren en les valoracions. Pel que fa a la gestió municipal, el 46,1% de les persones entrevistades la valoren com a dolenta o molt dolenta enfront del 39,2%, que la troba bona o molt bona. Les opinions negatives de la gestió autonòmica arriben al 53,1% i les de l’Estat al 59,8%.

Si avui se celebressin eleccions municipals, les guanyaria Barcelona en Comú, seguit molt de prop per Esquerra Republicana de Catalunya. El 12,2% dels veïns i veïnes entrevistats votarien el partit d’Ada Colau i el 12% optarien pel d’Ernest Maragall. El PSC seria el tercer partit, amb una intenció directa de vot del 8,3%. Els seguirien la CUP (3,6%), J×Cat (3,5%), Cs (2,2%) i el PP (1,4%). A més, destaca un augment de les persones que no saben què votarien (el 29,6%) o que no volen contestar (15,2%).

Les valoracions dels líders polítics també es veuen afectades pel context de crisi, i totes empitjoren. Ernest Maragall és l’únic líder polític que aprova, amb un 5,2 de nota mitjana. El segueixen Jaume Collboni, amb un 4,7; Elsa Artadi, amb un 4,4, i l’alcaldessa, Ada Colau, que rep una puntuació de 4,3. A Mari Luz Guilarte li atorguen un 3,5; Josep Bou obté un 3 i Manuel Valls té un 2,7.

En trobaràs més informació en aquest enllaç.