Fase 1: noves mesures i serveis

A partir de dilluns, dia 25, es permetran, entre d’altres, reunions de fins a 10 persones en domicilis particulars, en terrasses o a la via pública sempre que es pugui garantir el distanciament de 2 metres i amb ús de mascareta. També podran obrir les 5.500 terrasses dels locals de restauració de la ciutat mantenint el distanciament social i la distribució d’usos a la via pública. Amb motiu de l’augment d’activitats a la ciutat, s’adopten una sèrie de mesures i serveis de mobilitat segura i de neteja i recollida de residus, reobren els cementiris i es farà una atenció presencial als serveis municipals.

24/05/2020 13:18 h

Ajuntament de Barcelona

L’entrada en vigor aquest dilluns, 25 de maig, de la fase 1 del desconfinament ha estat possible gràcies a l’evolució a la baixa de les xifres de transmissió de la covid-19. En aquesta fase, es mantenen la majoria de mesures permeses fins ara, com les franges horàries per edats o l’obertura de comerços de fins a 400 metres quadrats, però s’incorporen canvis importants amb noves activitats permeses:

  • Sortir a passejar, individualment o en grup de fins a 10 persones tant si són convivents com si no i sense el límit d’un adult cada tres menors, en les franges horàries establertes.
  • Fer exercici de manera individual o en grup amb un màxim de 10 persones sempre que sigui a l’aire lliure, seguint les normes i en les franges horàries establertes.
  • Reunions en grup amb amics o familiars de fins a 10 persones, dintre de la mateixa regió sanitària i en cases o terrasses i amb ús de mascaretes.
  • Terrasses, amb una ocupació del 50% i una distància de 2 metres entre les taules.

També s’ha arribat a un acord per reobrir les guinguetes de les platges amb mesures de distanciament, així com el retorn del 75% de les taxes municipals per a la temporada 2020. Podran mantenir un màxim de 30 taules (s’habilitaran tarimes i passeres per distribuir-les) garantint les mesures de distanciament establertes.

Davant la previsió d’un increment de l’activitat, els serveis municipals s’adapten per poder garantir la seguretat de la ciutadania.

Mesures aplicades per a una mobilitat segura

Transports Metropolitans de Barcelona incrementa l’oferta de metro i autobusos amb reforços a les hores punta i a les línies de més afluència. A més, es reforçarà el personal de seguretat per facilitar els fluxos de persones on sigui necessari. Es recorda que l’ús de mascareta és obligatori i es recomana planificar els desplaçaments evitant les hores punta.

Per als desplaçaments a peu i amb bicicleta, s’han adaptat carrers perquè la ciutadania pugui moure’s de manera segura i sostenible.

Serveis de neteja i recollida de residus al 100%

La totalitat del personal disponible s’incorpora per reprendre l’activitat amb la freqüència habitual amb les mesures de seguretat per al personal, com ara la minimització d’ús dels vestidors, la sortida esglaonada dels equips i la desinfecció dels espais de contacte dels centres de treball.

Es mantindran actius els serveis de desinfecció dels entorns sensibles, com ara mercats, supermercats, hospitals i centres sanitaris, així com la desinfecció de contenidors.

Es reprenen els serveis auxiliars de recollida com el manteniment preventiu de contenidors i papereres o els serveis de moviments de contenidors.

La recollida de residus i els punts verds ja estan restablerts des de fa uns dies i, a partir de demà, els punts verds mòbils, de barri i de zona reprenen l’horari de tarda:

  • Punts verds de barri: de dilluns a dissabte, de 9.00 a 14.00 hores i de 16.30 a 19.00 hores.
  • Punts verds de zona: de dilluns a divendres, de 8.30 a 18.00 hores, i dissabte i diumenge, oberts de 9.15 a 12.45 hores.
  • Punts verds mòbils: de dilluns a dissabte, de 8.30 a 14.00 hores i de 16.30 a 19.15 hores.

Per accedir-hi, s’ha de fer de manera individual i amb mascareta. En el cas dels punts verds de zona, l’aforament es limita a 5 usuaris.

Instal·lacions esportives i esport a l’aire lliure

Amb la fase 1 es reprén l’activitat als parcs esportius urbans, on ja es pot fer ús de les pistes de petanca, les cistelles de bàsquet i les taules de tennis de taula. A més, a partir de l’1 de juny obren algunes instal·lacions específiques a l’aire lliure, sense que es pugui fer ús dels vestidors:

  • Pàdel, tennis i túnel d’escalada de la Foixarda
  • Equipaments de platja: Espai de Mar, Base Nàutica Municipal i Centre Municipal de Vela

Reobertura dels cementiris

S’obren els cementiris de la ciutat i les oficines d’atenció a l’usuari en l’horari habitual però amb aforament màxim:

  • Cementiris de Sants, Sarrià, Horta i Sant Gervasi: aforament màxim de 50 persones.
  • Cementiris de les Corts, Sant Andreu i el Poblenou: aforament màxim de 150 persones.
  • Cementiris de Montjuïc i Collserola: un màxim de 150 vehicles circulant al mateix moment.

A les cerimònies de comiat, hi podrà haver un màxim de 15 persones en els enterraments a l’aire lliure i un màxim de 10 familiars en cas d’incineració.

És obligatori l’ús de mascareta i mantenir una distància de seguretat de com a mínim dos metres. A més, tots els objectes i draps utilitzats per a la neteja de la sepultura s’han de llençar en bosses tancades hermèticament.

Atenció presencial dels serveis municipals

S’obren al públic 20 centres de serveis socials que havien estat treballant de manera telemàtica i 9 centres oberts al públic per garantir l’atenció presencial d’urgència.

Les oficines d’atenció ciutadana (OAC) dels districtes de Sants-Montjuïc, les Corts, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí se sumen a l’OAC de Sant Miquel, en servei des del 18 de maig passat, i atendran els usuaris que hagin demanat cita prèvia a través del telèfon 010.

També es reprenen i s’amplien les atencions presencials als serveis municipals de l’Àrea de Feminismes i LGTBI per atendre dones que ho requereixin:

    • PIAD Ciutat Vella: dimarts, dimecres i dijous, de 9.00 a 14.00 hores.
    • PIAD Eixample: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 hores, i puntualment a la tarda per a dones que no puguin desplaçar-s’hi al matí.
    • PIAD Sants-Montjuïc: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 hores.
  • Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA):
    • Atenció presencial d’urgències de dilluns a divendres, de 9.00 a 13.00 hores, sense cita prèvia.
    • Atenció presencial per a primeres visites i per a visites de seguiment que ho requereixin. L’horari serà de 9.00 a 15.00 hores i a la tarda, segons disponibilitat, per a dones que no puguin desplaçar-s’hi als matins.
  • Servei d’Atenció Socioeducativa (SAS) de l’Agència ABITS:
    • Es farà treball a distància i torns presencials de forma alterna de dilluns a dijous, en dues franges horàries, de 9.00 a 13.00 hores i de 14.00 a 18.00 hores, de dos professionals a cada franja, per oferir atencions presencials amb cita prèvia als espais habilitats.
    • Tots els divendres es continuaran fent, amb cita prèvia, entregues puntuals presencials d’ajuts.
  •  Unitat contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH):
    • Es treballarà de manera mixta i s’oferirà, sempre amb cita prèvia, atenció presencial els dimarts i dijous, de 9.00 a 14.00 hores, a la seva seu, i acompanyaments fora del servei, quan sigui necessari. S’atendran urgències i primeres visites, i es farà el seguiment de les dones ateses que ho requereixin.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades