Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Informació pràctica sobre la Covid-19

Després de la detecció de diversos casos de Covid-19 a Barcelona, s’ha constituït un comitè municipal de coordinació i seguiment per analitzar acuradament l’evolució del virus a la ciutat. El comitè es coordina de manera constant amb les autoritats sanitàries catalanes i estatals, i la informació s’actualitza i es difon contínuament. Cal recordar que el 80% de les persones infectades presenten símptomes lleus i que la recomanació principal actualment a Barcelona és fer vida normal i seguir les mesures habituals en cas de grip comuna.

26/02/2020 14:03 h

Ajuntament de Barcelona

El comitè de coordinació i seguiment constituït per l’Ajuntament de Barcelona per analitzar en detall l’evolució de la Covid-19 a la ciutat està dirigit per la regidora de Salut, Gemma Tarafa, i hi són presents totes les gerències i serveis municipals. El grup es coordina amb les autoritats sanitàries de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat. Ja fa setmanes que a Catalunya s’ha establert un protocol, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per a la vigilància d’aquest tipus de coronavirus, que s’actualitza diàriament segons les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la resta d’autoritats sanitàries.

Atenció telefònica

Amb l’objectiu d’atendre millor la ciutadania, els telèfons 010 i 012 s’han habilitat per resoldre dubtes i consultes, mentre que l’atenció sanitària telefònica, adreçada a persones que es trobin malament, es proporciona a través del 061.

Què és la Covid-19?

La Covid-19 és una nova malaltia per coronavirus que es va detectar per primer cop el mes de desembre del 2019 a la ciutat de Wuhan, a la Xina. El coronavirus és una àmplia família de virus que afecten normalment els animals però, en determinades ocasions, com aquesta, es poden transmetre dels animals a les persones. Provoquen quadres clínics que van des del refredat comú fins a pneumònies greus.

Símptomes

Els símptomes més comuns de la Covid-19 inclouen febre, tos i dificultat respiratòria. En els casos més greus, la infecció pot causar dificultats importants per respirar, fracàs renal i fins i tot la mort. Cal destacar que aquests casos més greus en general només afecten la gent gran o persones que pateixen malalties cròniques cardíaques, pulmonars o alteracions de la immunitat.

Els símptomes poden trigar entre un i catorze dies a aparèixer, però el més habitual és que el període d’incubació sigui de cinc o sis dies.

Transmissió del virus

La transmissió de la Covid-19 es produeix sobretot pel contacte amb les secrecions respiratòries d’una persona malalta, com la tos o els esternuts. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona.

Recomanacions per a la prevenció

En aquests moments a Barcelona i a la resta de Catalunya es recomana fer vida normal i mantenir les mesures de prevenció que ja se segueixen habitualment amb la grip estacional:

  • Rentar-se les mans sovint amb desinfectant de mans a base d’alcohol o amb aigua i sabó.
  • Tapar-se la boca i el nas en cas de tenir tos o esternuts, preferiblement amb la part anterior del colze o amb un mocador d’un sol ús.
  • Mantenir una distància prudencial de dos metres respecte a persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
  • Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca.

Activitats públiques

Amb la situació actual no hi ha cap recomanació de salut pública per a la restricció d’activitats a la ciutat.

Mascaretes

Les mascaretes només són efectives per evitar encomanar el virus a altres persones quan ja es té la infecció. Per tant, no se’n recomana l’ús a la població sana, només als professionals sanitaris i les persones cuidadores en contacte directe amb persones malaltes.

Què heu de fer en cas de sospitar d’un cas de coronavirus?

Qualsevol cas, sospitós o confirmat, es deriva als serveis de salut públics, que estan preparats per actuar. Els protocols són clars i estan específicament dissenyats per a aquestes situacions. Si presenteu símptomes respiratoris com tos, mal de coll, febre o sensació de dificultat per respirar i heu estat en contacte amb algú que tingui la malaltia o heu viatjat als països de risc, com la Xina o el nord d’Itàlia, la recomanació és quedar-se a casa i comunicar-se per telèfon amb els serveis sanitaris o el 061.

Trobareu més informació sobre la Covid-19 a https://www.aspb.cat/noticies/preguntes-respostes-covid19.

Etiquetes associades a la notícia