La ciutadania, a favor de recuperar espai per al veïnat i preocupada per les conseqüències de la covid-19

El Baròmetre semestral, que recull l’opinió dels veïns i veïnes de Barcelona a partir de 805 entrevistes fetes del 3 al 13 de juliol de 2020, mostra una població molt conscienciada per a una mobilitat més sostenible i per generar més espai públic per als vianants. També preocupen les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia de la covid-19.

23/07/2020 16:33 h

Ajuntament de Barcelona

A més de qüestions com la mobilitat sostenible i l’espai públic, aquesta edició del Baròmetre semestral municipal inclou aspectes vinculats a la pandèmia de la covid-19 i algunes de les conseqüències que té: el treball a distància, el canvi d’hàbits en la mobilitat i els plans per a les vacances d’estiu.

La majoria dels barcelonins i barcelonines estan a favor d’aplicar mesures per fomentar el transport públic, i vuit de cada deu estan d’acord a generar més espai públic reservat per al veïnat. Un 57,9% es mostra també partidari de crear més carrils bici. Pel que fa al treball a distància, la majoria (68,3%) considera que les empreses i les administracions han d’implementar sistemes de teletreball.

En termes de mobilitat, s’han produït canvis en l’ús dels mitjans de transport per anar a la feina o a estudiar. Abans de la pandèmia, un 50,2% de les persones entrevistades es desplaçaven per feina o estudis en metro, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya o trens de rodalies de Renfe; ara, aquesta xifra es redueix al 33,3%. Els usuaris de bus han passat del 24,3% al 20,2%. En canvi, augmenta el nombre de persones que van a peu, del 16,8% d’abans al 19,2% d’ara, i que fan servir una bicicleta particular, del 6,5% al 8,1%. L’ús del cotxe, del 13,6% al 28,9%, i de la moto, del 9,7% al 15,1%, també augmenta.

Pel que fa a les vacances d’estiu, la pandèmia de la covid-19 ha canviat dràsticament els plans de les barcelonines i els barcelonins. Entenent els plans de vacances com a sortides de tres o més dies fora de la ciutat, el 40% afirma que no anirà enlloc i la meitat de les persones que havien fet plans els han canviat a causa de la crisi sanitària.

Preocupacions principals

La inseguretat es manté com la inquietud principal de la ciutadania (17,6%), tot i que ha disminuït en 11,5 punts respecte al baròmetre anterior. No obstant això, la preocupació per la crisi de la covid-19 (7%) i les conseqüències que té en l’economia (8,5%) i l’atur (7,1%) són, sumades, la preocupació més important a la ciutat, que arriba a un percentatge del 22,6%. Altres problemes que preocupen els barcelonins i barcelonines són el trànsit (5,6%), l’accés a l’habitatge (5,6%), la neteja (5%) i el turisme (5%).

Valoració de la gestió

El 60,9% de la ciutadania aprova la gestió de l’Ajuntament, i la valora en la franja de molt bona, bona, normal o regular, mentre que el 36,6% en té una opinió negativa (dolenta o molt dolenta).

No obstant això, les opinions i percepcions de l’evolució del darrer any són majoritàriament negatives, tant a Barcelona (60%), com a Catalunya (55,7%) i Espanya (62,7%). En canvi, quant al futur, els enquestats creuen de manera majoritària que la situació millorarà a Barcelona (57,1%) i Catalunya (55,5%), però no són tan optimistes pel que fa a Espanya (43%).

Valoració dels líders polítics

L’alcaldessa, Ada Colau, i el president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, són els dos únics líders polítics que aproven, amb un 57,6% tots dos. Maragall, però, és l’únic dirigent polític que té una nota mitjana d’aprovat (un 5,4), mentre que l’alcaldessa obté un 4,9 de nota mitjana. La resta de líders polítics reben les notes següents: el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, un 4,9; Elsa Artadi, un 4,7; María Luz Guilarte, un 3,8; Josep Bou, un 3,2, i Manuel Valls, un 3. Colau i Maragall són els líders polítics més coneguts, mentre que Guilarte (93%), Bou (45,8%) i Artadi (36,7%) són els líders polítics dels quals la ciutadania té un grau de desconeixement més elevat.

Intenció de vot

Respecte a la intenció directa de vot, continua l’empat tècnic entre Barcelona en Comú i Esquerra Republicana de Catalunya, amb un lleuger avantatge de vuit dècimes dels primers. Un 13,9% de les persones enquestades votarien BComú, mentre que un 13,1% votaria ERC. Les distàncies entre els resultats de les darreres eleccions i la intenció directa de vot són similars per als dos partits. A més, un 9,3% votaria el PSC; un 4,2%, J×Cat; un 3,1%, la CUP; un 1,1%, Cs; un 0,6%, el PP, i un 0,1%, BCN Canvi.

L’edició de juliol del 2020 del Baròmetre municipal es pot consultar a l’enllaç següent: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/2020/07/23/el-95-de-la-ciutadania-de-barcelona-esta-a-favor-de-mes-transport-public-i-vuit-de-cada-deu-volen-mes-espai-per-a-vianants/.

Etiquetes associades a la notícia