Nou sistema de detecció de la covid-19 en les aigües residuals i de bany

Dues estacions d’anàlisi de la qualitat de l’aigua a les platges del Somorrostro i del Bogatell examinen la presència del virus a les aigües residuals i de bany, amb l’objectiu de poder anticipar la resposta davant possibles contagis de covid-19. A partir del setembre també es recolliran dades des d’una nova estació al Poblenou, i posteriorment se n’instal·laran dues més a Sarrià i al Carmel.

04/08/2020 17:31 h

Ajuntament de Barcelona

A través de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), l’Ajuntament de Barcelona impulsa diversos projectes d’investigació europeus amb l’objectiu d’analitzar l’impacte del virus a l’aigua i establir sistemes d’alerta i detecció a les aigües residuals.

Dos dels projectes que s’estan duent a terme plantegen que disposar de dades, eines i estudis ajudarà a gestionar millor la pandèmia, avançar pel que fa a la detecció precoç, anticipar la resposta davant els contagis i brots, i tallar transmissions.

També s’ofereix suport tècnic a dos projectes que han incorporat l’anàlisi del coronavirus entre els seus objectius, i s’han presentat propostes a tres projectes europeus més.

Paral·lelament, el consistori participa en una taula de treball amb institucions i entitats de Catalunya per ampliar el coneixement de la covid-19 en el cicle de l’aigua i aportar informació sobre la transmissió del virus al territori.

Life iBathwater

Aquest estudi es va iniciar el 2018 i es duu a terme paral·lelament a Barcelona i Berlín, per millorar la qualitat de les aigües de bany en episodis de contaminació produïts per la pluja.

Amb la crisis sanitària s’ha començat a analitzar de manera contínua la presència de la covid-19 en les aigües residuals i de bany. Actualment hi ha en marxa dues estacions: una a la platja del Somorrostro i l’altra a la del Bogatell.

Anàlisis de les aigües dels barris

Aquest projecte es desenvolupa a les ciutats de Barcelona, Göteborg i Amersfoort. Analitza la correlació entre la qualitat de les aigües residuals, la qualitat de vida i els hàbits ambientals.

A més, ara s’estudia l’impacte del coronavirus a escala de barri. Amb aquesta finalitat al setembre s’instal·larà una estació de qualitat d’aigües residuals al Poblenou i posteriorment se n’habilitaran dues més als barris de Sarrià i el Carmel.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades