Propostes de l’oposició al Ple ordinari del 29 de maig de 2020

Els grups municipals han aprovat totes les propostes que l’oposició ha presentat al Ple del Consell Municipal del mes de maig. S’ha acordat prendre mesures per ampliar encara més l’espai per als vianants a la ciutat, incrementar els nivells de despesa i reclamar els fons pertinents per fer front a la crisi econòmica i social provocada per la covid-19 i per reactivar l’economia, així com elaborar un informe per detallar les contractacions que ha fet l’Ajuntament durant el període d’alarma. També s’ha demanat més treball amb ajuntaments de l’àrea metropolitana per fer front a diferents reptes del context actual.

29/05/2020 18:17 h

Ajuntament de Barcelona

El Ple ordinari del mes de maig del 2020 ha tornat a celebrar-se a la sala de plens, encara que els darrers plens s’havien seguit de forma telemàtica. En aquest cas, s’han establert mesures de seguretat sanitària, de manera que a la sala només hi podia haver una quinzena de regidors i regidores alhora, comptant-hi l’alcaldessa, mentre que la resta de regidors i regidores han seguit el Ple des de casa, des d’on també han pogut intervenir-hi i votar. A l’inici del Ple els regidors i regidores han fet un minut de silenci en record de les víctimes de la covid-19.

Les propostes de l’oposició

Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat una proposta perquè es prenguin més mesures per seguir ampliant l’espai destinat als vianants a la ciutat i per aprofitar les circumstàncies excepcionals de la covid-19 per establir canvis en el model de convivència i distribució de l’espai públic, pensant en la ciutadania. La proposta ha tingut el suport dels grups del Govern municipal i l’abstenció de J×Cat, i s’ha aprovat malgrat el vot contrari de Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi.

Junts per Catalunya ha proposat que es busquin vies per reactivar l’economia i l’àmbit de les polítiques socials. Per fer-ho, ha demanat que s’incrementin els nivells de despesa exigint al Govern de l’Estat que permeti als ajuntaments utilitzar el superàvit de l’any anterior i els romanents de tresoreria o ampliant la capacitat d’endeutament. La proposta ha tingut els vots favorables dels grups del Govern i l’abstenció de Ciutadans i de Barcelona pel Canvi. ERC i el PP hi han votat en contra.

Per la seva banda, Ciutadans ha demanat que l’Ajuntament reclami al Govern de la Generalitat el manteniment íntegre dels fons FEDER assignats a la ciutat, per tal d’utilitzar-los per fer front a la crisi econòmica i social derivada dels efectes de la covid-19. La proposta ha estat aprovada amb el suport del Govern, el grup proposant, el PP i Barcelona pel Canvi, l’abstenció de J×Cat i el vot contrari d’ERC.

La proposta del PP s’ha aprovat amb l’acord de tots els grups municipals. Demanava l’elaboració d’un informe jurídic en què es detallin les contractacions que ha realitzat l’Ajuntament durant el període de l’estat d’alarma.

Finalment, Barcelona pel Canvi ha demanat un nou impuls al caràcter metropolità de la ciutat. En aquest sentit, es vol intensificar el treball conjunt amb els ajuntaments metropolitans per tal de trobar eines per millorar la planificació estratègica i abordar grans reptes comuns com l’habitatge, les desigualtats, la mobilitat, el mercat de treball o el canvi climàtic. La proposta ha tirat endavant amb el suport dels grups del Govern, Ciutadans, el PP i el grup proposant i el vot contrari d’ERC i J×Cat.

Declaracions institucionals

Al final del Ple s’han llegit dues declaracions institucionals. La primera, per reconèixer el rol del món local i de les grans ciutats com a primera línia de resposta a la crisi provocada per la covid-19, en què s’ha volgut demanar al Govern de l’Estat que permeti als ajuntaments disposar de recursos i de capacitat de gestió per fer-hi front.

La segona declaració institucional ha servit per condemnar l’Estat francès pel desallotjament d’un campament de persones d’ètnia gitana del nord de París l’abril del 2013. Ara, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha sentenciat que França va violar els drets fonamentals de les persones afectades. A més, la declaració institucional ha reivindicat Barcelona com una ciutat oberta a totes les persones, independentment de l’ètnia, la llengua, la religió, el gènere o l’orientació sexual.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades