Una guia que ajuda a detectar i tractar la soledat entre el jovent

La soledat no desitjada és un fenomen global que afecta les societats actuals, que es pot viure durant qualsevol moment de la vida i que s’ha vist agreujat arran de la pandèmia. El col·lectiu més afectat a Barcelona són els adolescents i joves d’entre 16 i 24 anys, com va quedar reflectit en l’Enquesta Òmnibus del 2020, que xifra en un 26,5% el percentatge de joves que s’han sentit sovint o alguna vegada sols, per sobre dels adults i la gent gran, que hi apareixen en segon i tercer lloc, respectivament. En aquest context s’ha editat una guia perquè els professionals relacionats amb els i les adolescents i joves tinguin una eina pràctica i accessible de consulta i orientació davant aquestes experiències de soledat.

06/10/2021 13:31 h

Ajuntament de Barcelona

La Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situacions de soledat, que vincula aquest sentiment amb les frustracions i els reptes inherents del trànsit a la vida adulta dels adolescents i joves, s’estructura en quatre àmbits: persones joves, xarxes de convivència, xarxes de relacions quotidianes de proximitat i àmbit comunitari.

Es tracta d’una guia dinàmica i oberta a una actualització contínua que han elaborat professionals arran de la jornada “Ens posem les ulleres: la soledat també va de joves” i que detecta com a formes de protecció davant aquest sentiment l’emancipació, la seguretat econòmica i laboral i l’estabilitat afectiva.

Aquesta guia s’emmarca en l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, de caràcter transversal, que inclou tots els serveis públics vinculats i que té una visió de llarg recorregut, amb un horitzó de deu anys, per pal·liar i reduir els efectes de la soledat entre els adolescents i els joves.

Notícies relacionades