L’any 2020 es van recollir a la ciutat 436 casos de discriminació

El racisme i la xenofòbia i l’LGTBI-fòbia encapçalen, un any més, la llista dels motius principals de discriminació a la ciutat. L’Observatori de les Discriminacions a Barcelona ha presentat l’informe de l’any 2020, que recull fins a 436 situacions i ha estat marcat per la pandèmia i per la infradenúncia, un factor que invisibilitza el problema.

29/06/2021 17:44 h

Ajuntament de Barcelona

L’Observatori de les Discriminacions a Barcelona, format per l’Oficina per la No Discriminació, les 22 organitzacions de la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a les Víctimes de Discriminació i el Centre de Recursos en Drets Humans, ha emès l’informe que recull les dades de discriminació a la ciutat de l’any 2020.

Els 436 casos de discriminació detectats a Barcelona suposen un increment del 6% respecte a l’any 2019. No obstant això, la xifra no representa la totalitat dels casos, donat que encara hi ha un gran volum d’infradenúncia. Aquest fenomen s’explica, segons la recerca realitzada per la Taula d’Entitats juntament amb persones afectades, pel fet que moltes persones pateixen la discriminació com una vivència quotidiana i normalitzada, i molt sovint la pràctica d’aquestes discriminacions s’incorpora com a estereotips i prejudicis dins de la societat. La reiteració i la freqüència de les discriminacions també contribueixen a fer impossible la denúncia, pel desgast emocional, el temps i els diners que implicaria fer-ho cada vegada que es pateix.

El racisme i la xenofòbia repeteixen com a primera causa de discriminació

Del total de casos recollits l’any 2020, el 34% de les discriminacions són per racisme i xenofòbia, amb una relació estreta amb els motius religiosos, especialment rellevants en casos d’islamofòbia. En segon lloc hi trobem l’LGTBI-fòbia, que, amb un 24% dels casos, es manté respecte a les dades de l’any 2019, però és especialment greu, ja que es tracta del principal motiu pel qual s’ha vulnerat la integritat física, ja que representa la meitat de les agressions físiques reportades.

En menor mesura, altres motius de discriminació són la discapacitat (11%), la llengua (10%), la religió (7%), la salut (6%), el gènere, la ideologia i l’edat.

Una nova variable, la pandèmia de la covid-19

La irrupció de la covid-19 ha tingut un impacte destacable pel que fa no només a les discriminacions sinó també a la feina de les entitats que treballen per fer-hi front, a causa de la virtualització de la tasca d’atenció, que ha dificultat la detecció dels casos. La reclusió durant el confinament i el tancament d’espais de socialització ha provocat un increment dels problemes de convivència en habitatges i comunitats veïnals.

Propostes per fer front a les discriminacions

L’Observatori de les Discriminacions, a més de recollir i analitzar les dades de la discriminació a la ciutat, assenyala que cal adaptar els procediments per accedir als serveis a les necessitats dels col·lectius més vulnerables, així com visibilitzar més i millor les eines de denúncia a l’abast de la ciutadania.

Després de la posada en marxa, ara fa un any, del protocol per a agressions per LGTBI-fòbia entre l’OND, l’Observatori contra l’Homofòbia i el Centre LGTBI Barcelona, l’Observatori també reclama la definició de protocols nous contra la discriminació racial en les actuacions policials, així com l’establiment per part de la Conselleria de Salut i la Fiscalia d’un protocol que reculli les contencions mecàniques de persones amb problemes de salut mental i amb discapacitat intel·lectual.

Podeu consultar l’informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2020 en aquest enllaç.

Etiquetes associades a la notícia