Premis Ciutat de Barcelona 2021

Aquest 15 de febrer s’ha celebrat al Saló de Cent la cerimònia d’entrega dels premis Ciutat de Barcelona, després de l’excepció de l'any passat, en què no es van poder entregar, però, a canvi, es van crear unes beques que enguany es mantenen i passen a anomenar-se Beques Barcelona Crea. Amb aquestes beques s’afegeix una eina més per al suport a la creació artística.

16/02/2022 11:03 h

Ajuntament de Barcelona

A més, s’apliquen algunes modificacions, com la reducció del nombre de categories, que passen de 19 a 14, tot i que mantenen la mateixa dotació total. D’aquesta manera, cada guardó passa d’anar acompanyat d’una dotació de 7.500 euros a una de 9.000 euros.

Els premis Ciutat de Barcelona reivindiquen i promouen la creació artística, la recerca científica i l’educació.

Música, audiovisuals i arts escèniques

En la categoria de música, audiovisuals i cultura audiovisual els premis s’han atorgat a dos festivals: el Festival Bachcelona i el Festival Reteena. En la categoria d’arts escèniques s’ha distingit la companyia de dansa La Veronal, pels espectacles Sonoma i Opening Night, i, en la categoria d’arts visuals, l’autora Laia Estruch, pel projecte Ganivet, exposat a la Fundació Joan Brossa.

Literatura, traducció i assaig

També s’han entregat els premis Ciutat de Barcelona en les categories de literatura catalana, traducció en llengua catalana, literatura castellana i Agustí Duran i Sanpere d’assaig, humanitats i història de Barcelona.

En la primera categoria el guardó ha estat per a l’obra Els desperfectes, d’Irene Pujadas (L’Altra Editoral), mentre que el de traducció en llengua catalana ha estat per a Miquel Cabal Guarro, per la traducció de Crim i càstig, de Fiódor Dostoievski (Alpha). Edgardo Dobry ha estat el guanyador en la categoria de literatura castellana, amb l’obra El parasimpático (Club Editor), i Joana Masó, amb Tosquelles. Curar les institucions (Arcàdia), ha guanyat el premi en la categoria d’assaig, humanitats i història de Barcelona.

Educació, arquitectura i disseny, i cultures populars i comunitàries

En la categoria d’educació s’ha distingit Vozes, per “ser un projecte de transformació social i educativa que fa accessible l’educació musical d’alta qualitat a infants i joves d’entorns vulnerables”. Sociedad 0, autor del projecte de disseny i muntatge de l’exposició “Our Garden Needs Its Flowers”, al Centre d’Art Tecla Sala, ha rebut el premi en la categoria d’arquitectura, urbanisme i disseny. L’Associació Maletas Viejas, al seu torn, ha guanyat el premi en la categoria de cultures populars i comunitàries, per la seva naturalesa de “projecte jove liderat per joves i vinculat a la Trinitat Vella, que reivindica l’art i la creació amb una mirada àmplia i que treballa la memòria amb veus de col·lectius diversos (infants, LGTBI, etc.), amb l’objectiu de fer valer la riquesa cultural del barri”.

En aquesta última categoria, el jurat fa una menció especial a la col·laboració entre la Colla del Drac i la Coordinadora d’Entitats del Poblenou amb la Sala Beckett, que s’ha materialitzat en el projecte La Víbria del Poblenou, dins de Dramawalker, i l’organització del Campament Reial del Poblenou. Se’n destaca el treball en xarxa i la cocreació entre entitats dels àmbits amateurs i professionals.

Ciència i tecnologia

Els investigadors Clara Prats, Daniel López-Codina, Enrique Álvarez Lacalle, Sergio Alonso i Martí Català, membres del grup de recerca BIOCOM-UPC, han estat distingits en la categoria de ciències experimentals i tecnologia per “la seva contribució a la modelització matemàtica de la dinàmica epidemiològica de la covid-19 i, especialment, per la seva tasca de divulgació i comunicació de la ciència, que ha fet accessible i comprensible per a la societat el seguiment diari de l’evolució a curt termini de les dades epidemiològiques”.

En la categoria de ciències ambientals i de la terra, el premi ha estat per a l’investigador del Geoscience Barcelona CSIC Santiago Giralt, pel seu treball “Climate change facilitated the early colonization of the Azores Archipelago during medieval times”, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Aquest treball destaca la rellevància del clima en les migracions humanes i l’impacte de la petjada antròpica en el medi ambient des de temps pretèrits.

Finalment, el premi Ciutat de Barcelona en la categoria de ciències de la vida ha distingit els investigadors Núria López-Bigas, Ferran Muiños i Abel González-Pérez pel treball “In silico saturation mutagenesis of cancer genes”, publicat a la revista Nature. En aquest cas el jurat ha destacat “la seva contribució a avançar en el coneixement bàsic del càncer desenvolupant mètodes computacionals innovadors i essencials, que permeten desxifrar patrons mutacionals en dades obtingudes de pacients en diferents teixits tumorals”.