Activat en fase d’alerta el Pla municipal d’emergència per neu i gel, i també per mal estat de la mar

Aquest dissabte s'ha activat l'alerta per mal estat de la mar davant les previsions meteorològiques i l’increment de l’alçada de les onades. Es recomana a la ciutadania que augmenti la precaució i eviti accedir a les platges. A més, es manté activa l’alerta per neu i gel des de dimarts, ja que la previsió meteorològica indica que hi pot haver precipitacions en forma de neu en cotes altes de la ciutat. Es recomana a la ciutadania evitar l’ús del cotxe privat i portar roba d’abric adequada.

05/01/2021 11:08 h

Ajuntament de Barcelona

Alerta per mal estat de la mar

L’alerta per mal estat de la mar s’activa quan es poden donar amb una probabilitat alta onades de més de 2,5 metres i el litoral de la ciutat pateix els efectes del mar i esdevé un perill per a les persones, o pot provocar destrosses al mobiliari urbà.

Amb motiu d’aquestes circumstàncies i per prevenció, es recomana a la ciutadania que augmenti la precaució i eviti accedir a les platges. Així mateix, es recorda la prohibició d’accedir als espigons de la platja i d’entrar a l’aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges durant l’episodi.

La Guàrdia Urbana de Barcelona s’ha desplegat a les platges i barra el pas als espigons i les zones on trenquen les onades, per evitar riscos per a les persones.

Alerta per neu i gel

Pel que fa a l’alerta per neu i gel, els equips d’Ecologia Urbana, Medi Ambient i Serveis Urbans estan activats i preparats per actuar en cas que sigui necessari, per escampar sal i retirar la neu que s’acumuli al carrer i les carreteres.

A les zones altes de la ciutat (als districtes de les Corts, Gràcia, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris), barris de muntanya i centres sanitaris, des del principi de l’hivern hi ha 113 contenidors carregats amb 700 quilos de sal per a l’ús del veïnat, que sumen 72 tones de sal distribuïdes en indrets estratègics de la ciutat. A part d’això, hi ha emmagatzemades 700 tones de sal més per a l’ús dels serveis municipals en cas que sigui necessari.

El Pla d’actuació d’emergència municipal per neu i gel preveu la mobilització de recursos municipals específics perquè estiguin preparats si cal intervenir:

  • 21 vehicles equipats amb pala llevaneu i escampador de sal, amb 2 operaris cadascun i amb el personal necessari per garantir el solapament dels torns. En cas de necessitat, tots els equips de neteja amb aigua i fins i tot alguns d’escombrada també es poden reconvertir en equips manuals per escampar sal.
  • 8 vehicles equipats amb pala llevaneu amb 2 operaris cada un, amb un personal mínim de 16 persones per torn.
  • 8 punts d’emmagatzematge de sal.

A més, els equips de Bombers de Barcelona i Guàrdia Urbana estan preparats per activar-se en cas que sigui necessari.

Consells bàsics en cas de nevades a la ciutat

Es recomana a la ciutadania, en cas de nevada:

  • Evitar l’ús del vehicle privat i utilitzar el transport públic subterrani. Especialment, es recomana no circular per les carreteres que travessen la serra de Collserola, i en tot cas, es demana molta precaució a l’hora de conduir.
  • Si s’ha de sortir de casa, s’aconsella fer servir roba i calçat adequats per al mal temps i la neu.
  • Com a actuacions preventives i de cura dels edificis i les comunitats de veïns i veïnes, es demana no mullar els carrers per evitar la formació de plaques de gel i no llançar la neu acumulada als terrats, les terrasses i els balcons a la via pública.