Criteris sostenibles per al manteniment dels monuments i el patrimoni històric

Fins al 2025 els serveis de conservació dels edificis, parcs i monuments històrics i artístics municipals empraran materials més sostenibles, en reciclaran per donar-los una segona vida i utilitzaran vehicles elèctrics, híbrids o de gas.

21/06/2021 12:32 h

Ajuntament de Barcelona

Aquests criteris de sostenibilitat queden recollits en tots els aspectes del nou contracte que s’ha adjudicat i que té un pressupost de 10,6 milions d’euros. Més concretament, s’utilitzaran morters de calç i pintures de bases naturals, i s’evitaran així els morters de pòrtland i les pintures de bases plàstiques. A més, es reutilitzaran fustes i es reciclaran materials recuperats d’altres obres com, per exemple, la pedra de Montjuïc, bigues de fusta i paviments hidràulics.

Les actuacions de conservació i manteniment dels propers quatre anys s’han dividit en quatre lots diferents: el Park Güell, els edificis, el Monestir de Pedralbes i els monuments. Aquest últim és el que rebrà un pressupost més gran. La raó d’això és que Barcelona té més de 1.500 elements i conjunts escultòrics que requereixen una dedicació constant per conservar-los, a causa de l’envelliment propi, les afectacions climatològiques, la contaminació, el vandalisme o la qualitat de l’aigua de les fonts ornamentals, entre d’altres.

Quins monuments, conjunts arquitectònics i edificis municipals se’n beneficiaran?

Entre els monuments que es milloraran pròximament seguint els criteris de sostenibilitat definits, hi ha l’Arc de Triomf, el monument a Colom, el de Rafael Casanova i el de la sardana, a Montjuïc, que es restaurarà de manera integral. D’altra banda, en els propers dies s’acabarà la rehabilitació de l’escultura de David i Goliat a la Vila Olímpica.

La partida destinada als edificis de propietat municipal protegits pel catàleg patrimonial preveu actuacions de millora a la seu consistorial de la plaça de Sant Jaume, al Palauet Albéniz, al temple d’August, la muralla del Centre Cívic Pati Llimona i les torres Venecianes.

Finalment, aquest nou contracte de manteniment dels monuments i el patrimoni històric de la ciutat també suposarà una millora de les condicions laborals dels operaris i restauradors, pel que fa al sou, que es fixarà per sobre dels mínims que marquen els convenis i col·legis professionals respectius, i pel que fa a l’especialització dels treballadors i els caps d’obra, per tal d’augmentar l’eficiència i la qualitat dels treballs que es duran a terme.

Etiquetes associades a la notícia