Nova normalitat: lliure circulació i represa de l’activitat habitual amb restriccions

El 19 de juny entra en vigor la nova normalitat, un període durant el qual es reprenen de manera progressiva les activitats habituals, mantenint mesures sanitàries i de prevenció que garanteixin la seguretat de la població.

19/06/2020 13:12 h

Ajuntament de Barcelona

L’entrada en vigor de la nova normalitat i la desactivació de les mesures derivades de l’estat d’alarma suposen l’inici d’un nou període en què s’amplia la capacitat de mobilitat de la població i es flexibilitzen les mesures restrictives en tots els àmbits, amb l’objectiu de recuperar progressivament l’activitat habitual amb limitacions que garanteixin la seguretat de la ciutadania.

Mobilitat

Amb l’activació de la nova normalitat, es pot circular lliurement per tot Catalunya i, a partir del 21 de juny, per tot el territori espanyol.

Pel que fa a la mobilitat a la ciutat, s’eliminen les restriccions que s’aplicaven als passejos i a la pràctica esportiva a l’aire lliure, i es manté el compliment de la distància de seguretat d’1,5 metres i l’ús obligatori de la mascareta sempre que no es pugui mantenir el distanciament.

A més, des del 19 de juny, les àrees de joc infantil s’obren perquè hi juguin els infants, on es recomana mantenir la distància de seguretat, usar mascareta quan les condicions ho requereixin i rentar-se les mans freqüentment.

Per incentivar la mobilitat sostenible, es continuen impulsant mesures per facilitar els desplaçaments a peu i en bicicleta, amb carrers reservats per a vianants, corredors bici i l’obertura de grans eixos per caminar durant els caps de setmana i els festius.

Represa de l’activitat habitual

La reactivació progressiva de totes les activitats es farà respectant els criteris sanitaris que marca la nova normalitat, que determina:

  • El manteniment d’una distància de seguretat d’1,5 metres entre persones
  • L’ús obligatori de la mascareta sempre que no sigui possible respectar aquest distanciament
  • Evitar les aglomeracions

També es recomana realitzar preferentment activitats a l’aire lliure i continuar amb el rentat de mans freqüents.

Mesures fins al 25 de juny

L’activació del període de nova normalitat s’articula a partir de les mesures específiques de determinen les comunitats autònomes i els ajuntaments. Per ara, les restriccions s’apliquen fins al 25 de juny en els àmbits següents:

  • Els establiments i locals interiors de qualsevol tipus han de mantenir un límit d’aforament del 50%.
  • En el cas dels espais a l’aire lliure, l’aforament màxim és del 75%. En el cas de les platges, s’han de respectar les mesures de prevenció i seguretat i l’aforament.
  • Han de mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres i les mesures de seguretat i prevenció: establiments de restauració i hostaleria (incloent-hi les zones comunes), equipaments culturals, espectacles públics i altres activitats recreatives, comerços, cinemes i teatres (incloent-hi les zones comunes), discoteques, bars nocturns, instal·lacions esportives, congressos i fires.
  • En les reunions familiars i les activitats socials també s’hauran de respectar les mesures de seguretat i distanciament social, i s’hauran d’evitar les aglomeracions.

Reobertura progressiva de serveis i equipaments municipals

Durant les darreres setmanes, molts serveis municipals han recuperat progressivament l’activitat habitual. A partir del 22 de juny, altres equipaments reprenen l’activitat presencial:

  • Equipaments esportius: reobren 107 instal·lacions esportives, com centres esportius municipals, piscines descobertes, camps de futbol o pistes poliesportives.
  • Serveis Socials: als vint centres que ja estaven en funcionament se n’hi afegeixen quinze més, que també oferiran atenció presencial d’urgència i amb cita prèvia. Romandran tancats cinc equipaments: CSS Barceloneta (Ciutat Vella), CSS Fort Pienc (l’Eixample), CSS Maternitat – Sant Ramon (les Corts), CSS La Salut – El Coll – Vallcarca i Els Penitents (Gràcia) i CSS El Parc – Vila Olímpica (Sant Martí).
  • Serveis per a joves: reobren els punts infoJOVE de Barcelona, el Centre d’Assessorament Acadèmic per a Joves (CAAJ) i el Centre d’Informació i Assessorament per a Joves (CIAJ).
  • Centres cívics: 20 equipaments més reobren les portes, com ja ho van fer 26 centres cívics i 2 centres culturals el 15 de juny. A partir del 22 de juny ja estaran en funcionament el 80% dels equipaments.
  • Servei d’Atenció a Homes (SAH): el servei recupera l’activitat presencial amb cita prèvia després d’haver continuat amb l’assessorament telefònic durant el confinament.

A més, a partir del 29 de juny es preveu que deu biblioteques municipals reprenguin l’activitat, i que s’autoritzi l’ús de les sales d’estudi en tots els equipaments oberts.

Trobareu tota la informació sobre les mesures que s’apliquen durant la nova normalitat i sobre serveis i equipaments municipals en actiu aquí.

Notícies relacionades