La població de papallones es dispara a la ciutat

Després dels mesos de confinament, que van provocar menys intervenció als parcs, i d’una de les primaveres més plujoses dels últims anys, les papallones urbanes han augmentat la seva presència a Barcelona. Entre el maig i el juny de 2020 s’han registrat un 28% més d’espècies de papallones i un 74% més d’individus que en els mateixos mesos de l’any passat.

04/11/2020 08:39 h

Ecologia Urbana

En total (durant la temporada de març a octubre) s’han observat 4.978 papallones de 39 espècies. La bruna de bosc (Pararge aegeria), la blanqueta de la col (Pieris rapae) i la margenera comuna (Lasiommata megera) són les més abundants a la ciutat. Alhora, han aparegut noves espècies com el faune lleonat (Hipparchia semele). Els parcs on es poden trobar més quantitat de papallones són el parc del Guinardó, el parc del Castell de l’Oreneta i el parc del Putxet, perquè són els parcs que hi ha més a prop de Collserola.

L’augment de la població de papallones a la ciutat s’ha constatat per mitjà d’un estudi de l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes de Barcelona, que impulsa el CREAF. Aquest observatori, més conegut com UBMS (Urban Butterfly Monitoring Scheme), és un projecte de ciència ciutadana que s’ha fet per tercer any consecutiu i que consisteix a realitzar el seguiment de les papallones a la ciutat a partir de l’observació en 27 parcs i jardins. Hi participen 64 persones voluntàries, que cada quinze dies visiten els parcs i fan un seguiment de les papallones que hi troben.

Més pluja, menys contaminació i canvis en la gestió del verd

Segons l’estudi, un dels factors decisius per a l’augment de la presència d’aquests invertebrats ha estat el fet que haguem passat un dels hiverns i una de les primaveres més plujosos dels darrers anys. Alhora, la disminució de la contaminació i de la presència humana durant els mesos de confinament també han afavorit l’increment. I finalment, també s’ha pogut constatar que els canvis en la gestió del verd dels darrers anys, que prioritzen la gestió ecològica sense tractaments fitosanitaris i la naturalització d’alguns espais, han afavorit l’augment de la vegetació que serveix d’aliment a les papallones i, que per tant, en promou la reproducció.

A Barcelona hi ha detectades un total de 39 espècies de papallones. Descobreix-ne les característiques principals i informa’t d’on trobar-les a l’Atles de Biodiversitat.

Etiquetes associades a la notícia