Les platges sense fum, valorades amb un notable

La prova pilot de les platges sense fum ha estat rebuda amb satisfacció pels usuaris i usuàries de la ciutat, que l’han valorada amb un 8,2, una de les dades que es desprèn del balanç de la temporada de bany 2021. La iniciativa s’ha fet enguany a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella, i ha permès reduir el nombre de persones fumadores i les burilles de cigarreta abandonades a la sorra.

30/10/2021 10:52 h

Ajuntament de Barcelona

En concret, els resultats s’han obtingut en comparar la platja de la Nova Icària, com a platja sense fum, amb la platja del Bogatell, com a platja de comparació. A la platja sense fum el percentatge de persones fumadores s’ha reduït del 3,8% que hi havia abans de la prova pilot al 3%, mentre que a la platja de comparació ha augmentat del 2,3% al 9,9%. A més, durant la temporada s’han fet tres recollides de burilles que han fet palès que hi havia menys burilles per usuari a la platja sense fum que a la platja de comparació.

Afluència i serveis

El balanç de la temporada de bany d’aquest any també mostra que les platges són un dels espais més utilitzats de la ciutat, i que han recuperat els nivells d’afluència dels anys prepandèmia, amb un total de 3,8 milions d’usuaris i usuàries, tot i les mesures de regulació dels accessos. L’ocupació més alta de les platges s’ha produït sobretot a partir de les 16.00 hores a les platges de la Barceloneta, Sant Miquel i Sant Sebastià. Per garantir el bon estat de les platges, s’hi va reforçar el servei de neteja i manteniment.

També s’hi va reforçar la presència d’informadors i informadores per explicar les mesures sanitàries vigents, aspectes ambientals i de serveis. En total, han informat 214.899 usuaris, un 43% dels quals eren turistes, i s’han instal·lat 21 torretes informatives en diferents accessos de la platja. A més, al web municipal de platges s’ha pogut consultar tota la informació sobre el seu ús, així com l’estat d’ocupació en temps real.

El servei de salvament i socorrisme ha mantingut el nombre d’intervencions en uns valors similars als d’altres anys amb més afluència: assistències sanitàries (3.883), evacuacions a hospitals (145), rescats a l’aigua (100) i persones perdudes (228). Mentre que el servei de bany assistit ha fet un total de 22.249 acompanyaments, i les persones que n’han fet ús han valorat el servei amb un excel·lent.

Qualitat de l’aigua

Enguany s’ha incrementat el volum de residus recollits a l’aigua respecte a l’any 2019 en 8,65 m3, sobretot a les platges de Sant Miquel, Barceloneta, Nova Icària i Bogatell, l’ús de les quals s’ha incrementat durant la nit. D’aquests residus un 37% corresponen a plàstics, un 32% a altres residus com productes d’higiene personal, tovalloletes, draps, cordes o filferros i un 31% a fusta natural. Pel que fa als residus recollits a la sorra i papereres, el nivell s’ha mantingut respecte al 2020.

Finalment, el balanç destaca la qualitat de l’aigua de bany, que ha estat excel·lent durant tota la temporada, a excepció de tres episodis de pluja. Les platges que han tingut una qualitat de l’aigua millor han estat les de Sant Sebastià, Nova Mar Bella i Fòrum.

Etiquetes associades a la notícia