Pas endavant en la transformació del Port Olímpic

S'impulsa l'economia blava, un nou model de restauració, es promouen les energies renovables i s'estableixen nous accessos al barri de la Vila Olímpica del Poblenou.

28/12/2022 10:32 h

Ajuntament de Barcelona

La Comissió de Govern ha iniciat la tramitació del nou Pla especial urbanístic d’ordenació i d’usos del Port Olímpic per convertir-lo en un espai integrat a la ciutat, millor connectat, un nou motor de l’economia blava i la gastronomia del mar que democratitzi l’accés a les activitats marítimes. El nou pla especial actualitza el redactat l’any 2006.

Impuls a l’economia blava

Es promouen activitats nàutiques de formació, de divulgació i recreatives per obrir el Port Olímpic a la ciutadania. A més, s’incentivarà la presència d’emprenedors, emprenedores i empreses de serveis nàutics i d’entitats que promoguin la innovació, la recerca i l’economia circular en l’àmbit dels sectors blaus.

El pla estableix la construcció de nous accessos cap al barri de la Vila Olímpica del Poblenou i la platja o la generació d’espai públic especialment dissenyat per al passeig, l’estada i la pràctica esportiva. El nou accés des de la ronda del Litoral, l’adequació dels locals del moll de Mestral i la urbanització del dic de recer ja estan en fase de construcció, mentre que s’estan licitant els treballs de rehabilitació del Centre de Vela.

S’insisteix en la necessitat d’afavorir la presència del verd i apostar per les energies renovables i la gestió de residus, entre altres mesures, per combatre el canvi climàtic i incrementar el compromís amb la sostenibilitat.

Balcó gastronòmic

El moll de Gregal  concentrarà el nou model de restauració vinculat al Balcó Gastronòmic, amb onze restaurants i botigues gurmet. Al gener començaran les obres de construcció d’aquest espai, en què s’invertiran 15,9 milions d’euros, i que estarà llest l’estiu del 2024 de cara a la celebració de la Copa Amèrica de Vela.

Un port dinàmic 

L’àmbit del pla té una superfície de 180.925 metres quadrats, 103.561 metres quadrats de la qual corresponen als sòls de la infraestructura portuària —inclouen els molls de Mestral, Marina, Gregal, Xaloc i al dic de recer— i 77.363 metres quadrats, a la làmina d’aigua abrigada. A més, es proposa un sostre total de 32.700 metres quadrats.

L’any 2020 l’Ajuntament va assumir la gestió municipal del Port Olímpic, mitjançant l’empresa pública Barcelona de Serveis Municipals (BSM).