Reforç del Pla de gestió de risc de l’arbrat arran de la caiguda de la palmera de la Ciutadella

El procediment de revisió dels arbres de la ciutat s’amplia amb dos criteris nous d’avaluació per millorar la detecció dels exemplars en risc, arran del trencament de la palmera que va provocar una víctima mortal i una persona ferida al mes d’agost.

09/11/2020 17:49 h

Ajuntament de Barcelona

Informe de l’accident del mes d’agost al parc de la Ciutadella

L’expedient informatiu que es va obrir per esclarir les causes de l’accident del 25 d’agost al parc de la Ciutadella conclou amb la publicació de l’informe definitiu, que s’ha elaborat amb l’avaluació de dos laboratoris externs i independents. A partir de la informació que recullen les dues entitats, s’ha arribat a la conclusió que la caiguda de la palmera es va produir per una fissura interna, indetectable des de l’exterior, i causada per un episodi de vent no gaire llunyà i un segon cop de vent el dia de la caiguda. A més, s’ha comprovat que l’exemplar no presentava cap defecte exterior i que totes les tasques de manteniment i revisió s’havien dut a terme correctament i en els terminis establerts.

Modificació del Pla de gestió de risc de l’arbrat

Tots els arbres de la ciutat passen per un procés d’avaluació del risc bianual que duen a terme els equips tècnics municipals i que inclou la revisió de l’estípit o tronc, les fulles, les arrels i la presència de fongs i plagues. A partir d’ara, el procediment incorpora dos criteris nous de revisió: l’anàlisi instrumental, per revisar el tronc i detectar anomalies internes, i una prova d’oscil·lació per avaluar-ne la flexibilitat. Si algun arbre presenta alguna alteració, es procedeix a una revisió tècnica especialitzada per avaluar-ne el risc i determinar les mesures que cal implementar.

D’acord amb aquest nou procediment, durant l’any vinent es revisaran totes les palmeres de la ciutat d’una alçària de més de 5 metres, un total de 2.026 exemplars.

Pla de substitució de palmeres

Entre el 2009 i el 2014, arran de l’aparició de la plaga de l’escarabat morrut, que va provocar la mort de centenars de palmeres a la ciutat, es van deixar de plantar la palmera datilera i la palmera canària, dues espècies altament sensibles a aquesta plaga. El Pla de substitució de palmeres, que es va implementar l’any 2014, té com a objectiu substituir progressivament les espècies en risc per altres tipus d’arbres.

 

 

Més informació

Notícies relacionades