Tres colors per informar de la qualitat de l’aire i els episodis de contaminació

L’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat de Catalunya utilitzaran el mateix format d’imatges i icones per informar la ciutadania sobre l’activació i la desactivació d’avisos i episodis de contaminació ambiental per diòxid de carboni (CO2) o partícules en suspensió de menys de deu micres (PM10) a la ciutat.

16/10/2018 19:45 h

Ajuntament de Barcelona

Quan la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya activi un avís preventiu o un episodi de contaminació per alts nivells de diòxid de nitrogen (NO2) o PM10, els diferents canals de comunicació de l’Ajuntament, l’AMB i la Generalitat de Catalunya utilitzaran un codi semafòric comú per indicar el grau de qualitat de l’aire:

  • Vermell en cas d’episodi de contaminació ambiental per NO2 i/o PM10.
  • Groc en cas d’avís preventiu de contaminació ambiental per NOi/o PM10.
  • Verd quan es desactivi un possible avís o episodi de contaminació ambiental.

A més d’oferir informació actualitzada del possible episodi o avís de contaminació ambiental, també es facilitarà informació i recomanacions de mobilitat, salut i prevenció, així com de les diferents actuacions municipals que es posen en marxa per a cada situació.

Recomanacions per a la ciutadania durant un avís o episodi de contaminació

El consistori aconsella a la ciutadania que es mogui a peu o en bicicleta pels carrers amb menys trànsit, que utilitzi el transport públic i eviti desplaçar-se amb vehicle privat. Si no té cap alternativa, se li recomana que utilitzi un cotxe compartit.

D’altra banda, es recomana regular la climatització de les llars i s’aconsella als ciutadans que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica que traslladin la rutina esportiva al moment del dia en què les concentracions de contaminants són inferiors.

Restriccions de trànsit quan s’activi un episodi de contaminació per NO2

En un episodi de contaminació per NO2, a més de consells de salut i mobilitat i informació actualitzada de l’estat de la qualitat de l’aire, s’informarà de manera detallada sobre les restriccions de vehicles a les zones de baixes emissions de la ciutat. L’avís de possibles restriccions es farà amb una antelació de 48 hores. Les restriccions estaran actives entre les 7.00 i les 20.00 hores, de dilluns a divendres, mentre duri l’episodi.

Aquestes restriccions afecten els vehicles que no han estat etiquetats amb el distintiu ambiental de la DGT:

  • Turismes amb motors de gasolina matriculats abans del gener de l’any 2000 i els dièsel matriculats abans del gener del 2006.
  • Furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994.
  • Les motos i els ciclomotors matriculats abans del 2003, anteriors a Euro 2, a partir de l’1 de desembre de 2018.

La col·locació del distintiu no és obligatòria. La Guàrdia Urbana de Barcelona controlarà la circulació llegint les matrícules dels vehicles.

S’activaran també mesures extraordinàries per reforçar el transport públic, que s’incrementarà un 10%, i s’apujarà la tarifació d’aparcament regulat en calçada en zona blava i zona verda als no residents, excepte en el cas dels vehicles ECO i de zero emissions.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades