Un banc de teixits i cèl·lules d’animals per conservar la biodiversitat

El Biobanc, un banc de teixits i cèl·lules d’animals, prioritzarà la conservació d’espècies en perill d’extinció a l’hora de preservar biomaterial d’animals. El projecte, pioner a l’Estat, s’alinea amb els objectius del nou model del Zoo de Barcelona i serà referent al sud d’Europa.

20/12/2021 15:07 h

Ajuntament de Barcelona

A més de la conservació, el projecte té dos objectius més: facilitar la investigació genètica i genòmica d’animals d’una manera menys invasiva i més sostenible i homogeneïtzar les mostres de teixits i cèl·lules de manera eficient, per facilitar-ne un ús responsable.

Aquesta aposta per la investigació també es reflecteix en el fet que el Biobanc té el suport de professionals eminents de la recerca i la biodiversitat, com el Dr. Oliver Ryder, director del Frozen Zoo de San Diego, als Estats Units, i la col·laboració de Manel López Béjar, investigador de la UAB, i Tomàs Marquès i Bonet, investigador ICREA de la UPF.

El referent nord-americà i el de la UAB

De fet, el projecte neix amb la intenció de ser l’equivalent europeu de la institució nord-americana Frozen Zoo, pionera des que es va crear, als anys seixanta, i reconeguda en l’àmbit mundial en aquest camp. Disposa de la col·lecció més gran del món de línies cel·lulars, unes 10.000, i d’espècies, amb més de 900.

El Biobanc tindrà dues seus, una a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) i l’altra a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La UAB ja va començar el 2003 la conservació de teixits morts d’animals d’interès del Zoo per a l’ús en estudis de recerca, una activitat de la qual la nova iniciativa recull l’esperit.

Etiquetes associades a la notícia