Una gran coberta verda experimental al Museu de Ciències Naturals

La coberta Terrat Viu és un gran espai experimental de 7.100 metres quadrats amb tres grans prats mediterranis de plantes anuals, i tres tipus de llacunes d’aigua dolça amb vegetació autòctona

27/06/2020 20:08 h

Ajuntament de Barcelona

És la primera coberta verda d’aquest tipus que s’instal·la a la ciutat, i les persones que la visitin podran conèixer quin tipus de vegetació autòctona és adient per a la ciutat i quines espècies creixien a Barcelona abans de la industrialització i l’ampliació urbanística del municipi. En una part del terrat també s’hi han instal·lat plaques fotovoltaiques per nodrir el museu d’energia renovable.

La ciutadania pot visitar aquesta gran àrea, que també servirà per conèixer quines espècies són més adients per a les cobertes verdes i els terrats sostenibles de Barcelona.

Visites

El Terrat Viu es pot visitar gratuïtament fins al 31 de juliol, de dimarts a divendres de 16 a 20 h. Dissabtes i diumenges, d’11 a 20 h.

A partir d’agost, el preu de l’entrada general és de 3 €, i es pot visitar gratuïtament els diumenges a partir de les 15 h i els primers diumenges de mes.

Visites guiades: dijous, divendres, dissabtes i diumenges, a les 17.30 h (català), 18.30 h (castellà) i 19 h (català). Cal inscripció prèvia (pot ser en línia o presencialment a les taquilles del Museu). Preu: 4 €. Descompte del 50% fins al 30 d’agost.

Quin tipus de vegetació trobareu al Terrat Viu?

En accedir a la coberta, hi ha una exposició introductòria i una gran jardinera amb les plantes més freqüents del litoral barceloní, i també herbes subtropicals i plantes enfiladisses com el gessamí d’estrella (Trachelospermum jasminoides).

Prats de plantes anuals: són herbes que germinen, floreixen i moren cada any i que sobreviuen l’estiu sec i calorós en forma de llavors, com el boixac de camp (Calendula arvensis).
Prats amb plantes bulboses: sobreviuen als estius calorosos de la Mediterrània gràcies a gemmes en forma de bulb soterrades a pocs centímetres. És el cas del safrà (Crocus sativus).
Prat amb plantes anuals resistents a la salinitat del mar, per exemple, el violer de Maó (Malcomia maritima).

I a les llacunes hi podreu veure les plantes més típiques dels llocs humits, com els estanys i vorals dels rius, on creixen herbes com l’orella de llebre (Alisma plantago-aquatica), el nenúfar groc (Nuphar lutea) o la lisimàquia (Lysimachia vulgaris).

Més verd en la lluita contra l’emergència climàtica

La implementació de cobertes verdes és una de les mesures incloses en el pla Clima, el Pla del verd i la biodiversitat de Barcelona 2020 i el Programa d’impuls a la infraestructura verda urbana per aconseguir una ciutat més verda, sostenible, saludable i habitable, que millori la qualitat de vida dels veïns i les veïnes.

L’increment de cobertes verdes a la ciutat complementa altres mesures de foment del verd, també recollides en la Declaració d’emergència climàtica, com impulsar corredors verds, naturalitzar els espais o crear més parcs i jardins públics.

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Es tracta d’una institució amb 135 anys d’història que conserva un patrimoni de tres milions d’exemplars en els àmbits de la mineralogia, la petrologia, la paleontologia, la zoologia i la botànica. Actualment, té quatre seus situades en tres parcs emblemàtics de la ciutat: al parc del Fòrum, la seu del Museu que ha crescut amb els 7100m2 del Terrat Viu; al parc de Montjuïc, el Jardí Botànic i el Jardí Botànic Històric i, al parc de la Ciutadella, el Castell dels Tres Dragons i el Museu Martorell (antics museus de Zoologia i Geologia) que han esdevingut el centre de recerca del Museu.

Aquests dos darrers edificis allotgen els departaments de col·leccions, de recerca, i el centre de documentació. La seu del Museu de Ciències Naturals, al parc del Fòrum, inaugurada al març del 2011, disposa d’unes instal·lacions àmplies i modernes que han permès innovar el discurs museogràfic i els programes educatius i divulgatius del Museu.

Els serveis i les instal·lacions, amb un total de 9.000 m2 distribuïts en dues plantes, s’estructuren al voltant d’un immens vestíbul d’accés lliure que és el punt de partida i d’arribada de tots els programes del Museu: l’exposició permanent Planeta Vida, els espais per a les exposicions temporals, la mediateca, el Niu de ciència (per a infants fins als 6 anys), les aules, la sala d’actes, els tallers, les seus per a les associacions naturalistes i la botiga.