El Memorial de la Rambla ret homenatge a les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost

Al costat del mosaic de Joan Miró s’ha inaugurat el Memorial de la Rambla, un record dedicat a les setze persones que van perdre la vida en els atemptats del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils i al centenar de persones ferides, però també en homenatge a una ciutat que no es va deixar vèncer per l’odi i la por.

04/03/2019 13:50 h

Ajuntament de Barcelona

En una placa de 12 metres de llargada incrustada a terra s’hi llegeix la frase “Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau”, escrita originàriament en àrab en una de les nombroses mostres de dol que persones d’arreu van deixar a la Rambla d’una manera espontània i reproduïda en la placa també en català, castellà i anglès. La frase va acompanyada del dibuix Barcelona, de l’artista Frederic Amat, que va fer en els moments immediatament posteriors a l’atemptat i que va cedir a la ciutat, convertida en un símbol. També hi figura la data i l’hora exactes dels fets: “17.08. 2017.16.50 h”.

La frase ha estat escollida per la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) d’entre els milers de missatges de solidaritat que la ciutadania va dedicar a les persones afectades.

Un homenatge a la pau

El memorial vol esdevenir un referent universal que convidi a la concòrdia, l’entesa i la solidaritat entre les persones. Així doncs, el recordatori de l’atemptat s’entén com un homenatge a la pau, la cultura i la fraternitat, i no només vol expressar el dany a les persones i la ciutat, sinó també transmetre la responsabilitat, la fermesa i la solidaritat que van manifestar el veïnat i la ciutadania.

Integració en la Rambla del futur

La proposta va sorgir del treball realitzat pel Comissionat de Programes de Memòria i l’Equip kmZERO, responsable de la reforma de la Rambla, que també s’encarregarà d’integrar-lo en el projecte global d’urbanització de tot el passeig.

A partir del 2020, i en el marc d’aquestes obres, es preveu actuar i urbanitzar de nou tot l’àmbit del pla de l’Ós. Entre d’altres actuacions es restaurarà i netejarà el mosaic de Miró, imatge icònica de l’atemptat; es recol·locarà el text memorial, i es plantarà nou arbrat al passeig, concretament, set arbres al voltant del memorial.

Etiquetes associades a la notícia