El memorial de les víctimes de l’atemptat de la Rambla pren forma

Un memorial situat a les proximitats del mosaic del pla de l’Ós, de Joan Miró, a la Rambla, recordarà per sempre les víctimes i la resposta ciutadana posterior als atemptats del 17 d’agost, que van causar setze morts i més d’un centenar de ferits a Barcelona i Cambrils. A més, es restaurarà i es conservarà el mosaic, convertit en imatge icònica d’aquells fets.

04/12/2018 20:32 h

Ajuntament de Barcelona

VÍDEO. Ada Colau: “Després de veure el pitjor de l’ésser humà, vam veure el millor: la resposta ciutadana; teníem clar que s’havia de recordar, no només el cop que va suposar per a les víctimes sinó com va saber reaccionar la ciutat.”

La proposta preveu la instal·lació d’una placa a terra, situada uns metres abans del mosaic de Miró, amb una frase escollida d’entre els més de cinc mil escrits de solidaritat fets per la ciutadania durant els dies posteriors a l’atemptat. La placa estarà acompanyada del dibuix que Frederic Amat va crear poc després dels atemptats i que va cedir a la ciutat, actualment conservat a l’Arxiu Municipal de Barcelona.

La frase, que originàriament es va escriure en àrab i diu: “Que la pau et cobreixi, oh ciutat de la pau”, la van seleccionar entre deu propostes que prèviament havia triat un jurat format en el marc de “Barcelona, ciutat de la literatura”.

El Memorial, que s’instal·larà a la primavera del 2019, s’entén com un homenatge a la pau, la cultura i la fraternitat, i pretén convertir-se en un referent universal que convidi a la concòrdia, l’entesa i la solidaritat entre les persones.

La proposta s’ha treballat en el marc de la Comissió Especial pel Memorial, en què han participat el comissionat de Programes de Memòria, el Districte de Ciutat Vella, el Consell Assessor d’Art Públic, el MUHBA, l’Arxiu Municipal de Barcelona, “Barcelona, ciutat de la literatura” i l’equip KmZERO —responsable de la reforma de la Rambla—, que també s’ha fet càrrec de l’avantprojecte del Memorial per integrar-lo en el projecte global d’urbanització del passeig.

Restauració del mosaic de Miró

El mosaic de Miró, inaugurat l’any 1976 i concebut com a lloc de benvinguda als visitants de la ciutat, ha esdevingut una imatge icònica de l’atemptat. A partir del 2020 es restaurarà i netejarà in situ, dins del conjunt de les obres de transformació de la Rambla. L’equip de tècnics que hi treballarà estarà format per restauradors pertanyents a l’International Committee for the Conservation of Mosaic (ICCM).

La millora del passeig preveu, a més, que se’n substitueixi el paviment i es plantin set unitats de plàtans a l’entorn del Memorial.

El mosaic del pla de l’Ós és un dels quatre regals que Joan Miró va fer a Barcelona l’any 1971, juntament amb el Mural de l’Aeroport (1970), que dona la benvinguda als viatgers que arriben a la ciutat per aire; una escultura al parc de Cervantes per als que hi arriben per terra —que no es va arribar a crear—, i el Centre d’Estudis d’Art Contemporani Fundació Joan Miró, que va obrir les portes l’any 1975. L’escultura Dona i ocell va ser concebuda amb posterioritat a la resta de projectes i es va instal·lar l’any 1982 al parc de Joan Miró.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades