El Raval és sinònim de rumba

El carrer de la Cera, que va veure néixer la rumba catalana fa 60 anys, s'ha convertit en l'escenari ideal per a la festa ciutadana "El Raval és rumba". La jornada festiva, en què els veïns i les veïnes han pogut gaudir d'activitats, tallers i música, ha servit per inaugurar dues peces artístiques que homenatgen els orígens històrics del gènere musical, situades en dues mitgeres del mateix carrer.

20/01/2018 18:20 h

Ajuntament de Barcelona

Les mitgeres estan situades als números 6 i 57 del carrer de la Cera i són fruit d’un procés de diàleg i participació amb la comunitat gitana i altres veïns i veïnes del barri. Amb aquesta excusa, el Districte de Ciutat Vella, juntament amb el programa Cultura Viva de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), ha organitzat una festa ciutadana a ritme de rumba catalana amb un seguit d’activitats lúdiques i festives per al veïnat dels barris del Raval i de Sant Antoni.

La festa ha començat a les onze del matí amb un conjunt de tallers gratuïts de rumba (de guitarra, palmas i percussió), que s’han pogut gaudir fins al migdia. Mentrestant, a Ràdio a la Cera, un programa radiofònic comunitari, han participat veïns, veïnes, músics i artistes que gaudien de la jornada.

Al migdia, una cercavila rumbera pel carrer de la Cera, amb la participació de Sam Mosketon, Jack Tarradellas i Cajones Sanroqueros, ha estat l’aperitiu per a la inauguració oficial de les mitgeres, que mostren escultures dedicades al passat i present de la rumba, obra de l’artista Luis Zafrilla.

Els actes, amb un àpat popular i un discofòrum inclòs, s’han succeït fins que el punt àlgid de la jornada ha arribat amb els concerts de tarda, amb Peret Reyes (Chipén), el ritme de Marinah, d’Ojos de Brujo i, per acabar, la música de Petitet i l’Orquestra Simfònica de la Rumba, acompanyat d’artistes convidats com Los AmayaMaruja Garrido o La Tía Pepi, entre altres.

El Raval, rumba i memòria

El disseny i la instal·lació de les dues mitgeres ha engegat un treball comunitari amb els veïns i les veïnes del barri a fi de recuperar la memòria de la rumba catalana en la vida quotidiana del Raval. Aquest treball està impulsat pel programa Cultura Viva, de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), i conduït per la cooperativa La Fundició.

La rumba, un fenomen ascendent

Les escultures de Luis Zafrilla, que ja vesteixen les mitgeres del carrer de la Cera, consisteixen en un discurs narratiu ascendent, dividit en dues parts, una per a cada mitgera, que formen una unitat.

La primera, situada al número 57 del carrer de la Cera, se centra en l’època en què aquest gènere va néixer i mostra les imatges de personatges mítics com l’Orelles, El Chacho, en Ramonet o en Peret, així com fragments de cançons, guitarristes, ballarines i palmeros que es creuen per donar sentit a la història de la rumba.

Al número 6 del mateix carrer hi ha l’altra part de l’obra, la gran empremta i el llegat que la rumba catalana ha deixat en el panorama musical, des dels vuitanta fins als nostres dies, que ha impulsat la creació de nous ritmes gràcies al mestissatge i a la barreja d’estils.

Etiquetes associades a la notícia