El record de l’Antonio Machado més barceloní

Antonio Machado, el representant més jove de la generació del 98, va viure a Barcelona amb la seva família durant nou mesos, just abans d’exiliar-se forçosament per la imminent entrada de l’exèrcit franquista a la capital catalana. Una nova placa commemorativa d’homenatge instal·lada al Mercat de Canyelles recorda el seu pas per la ciutat.

02/10/2021 13:30 h

Ajuntament de Barcelona

Concretament la placa està situada al número 10 del carrer d’Antonio Machado, al districte de Nou Barris. L’actuació s’ha dut a terme en el marc de l’adhesió de Barcelona a la Red de Ciudades Machadianas, de la qual formen part vuit de les ciutats en què l’autor va viure i va desenvolupar la seva obra: Sevilla, Sòria, Baeza, Segòvia, Rocafort, Cotlliure, Madrid i Barcelona. Aquestes localitats volen difondre conjuntament la figura, l’obra i la vida de l’autor, intercanviar experiències i desenvolupar una política de producció i promoció turística al voltant de la figura i l’univers cultural d’Antonio Machado.

L’empremta de Machado a Barcelona

A més de la col·locació de la placa commemorativa, divendres es va presentar el llibre Antonio Machado a Barcelona (1938-1939), un títol que reuneix un recull de 29 articles que el poeta va escriure a La Vanguardia durant la seva estada a Barcelona. En els escrits, Machado referma el seu compromís amb la república i critica la política de no-intervenció d’altres països durant la Guerra Civil Espanyola.

De Barcelona a l’exili

Barcelona va ser l’últim lloc de residència d’Antonio Machado abans de marxar a l’exili. Va arribar a la ciutat la primavera de l’any 1938, procedent de Rocafort, a València, i es va allotjar primer a l’Hotel Majestic, convertit aleshores en un centre de refugiats il·lustres. Al cap d’un mes es va allotjar a la Torre Castanyer, a Sant Gervasi, fins que la mitjanit del 22 de gener de 1939 va emprendre l’exili amb la seva família.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades