Neix la junta de valoració de reconeixement de persones represaliades pel tardofranquisme

El comitè de persones expertes té la missió d’analitzar i valorar les sol·licituds que els veïns i les veïnes de Barcelona presentin per obtenir la declaració de persona represaliada durant el final de la dictadura, entre els anys 1960 i 1978.

27/03/2019 14:38 h

Ajuntament de Barcelona

La junta de valoració està composta per sis membres: dos de l’àmbit de la psicologia clínica i de la salut, Anna Miñarro i Joan Pijuan Pintó; dos juristes, August Gil Matamala i Rosana Alija, i dos historiadors, Conxita Mir i Xavier Domènech.

Segons el reglament, els criteris per poder presentar la sol·licitud són ser una persona física i haver patit repressió política, de manera directa o indirecta, a la ciutat de Barcelona. Les sol·licituds es podran presentar presencialment en qualsevol registre municipal o telemàticament des del portal de tràmits, a través d’un formulari. La junta de valoració revisarà la documentació, farà les audiències personals amb les persones sol·licitants i resoldrà el reconeixement en un termini màxim de sis mesos des de l’entrada de la sol·licitud.

El reconeixement com a persona represaliada consistirà en una resolució administrativa que no comporta retribució ni compensació econòmica, però podrà servir com a document probatori en un procediment judicial. Es preveu que inicialment unes tres-centes persones ho demanaran.

Un reglament per promoure el coneixement i la reflexió

El mes de febrer, el Plenari municipal va aprovar el Reglament per al reconeixement a les persones represaliades pel tardofranquisme, en el qual es fixen els criteris perquè les persones que van patir violacions dels drets a la vida i a la integritat física, moral o sexual durant la lluita per la defensa i la recuperació de les llibertats democràtiques entre homes i dones entre el 1960 i el 1978 puguin rebre aquest reconeixement formal.

A més de retre homenatge a les persones que van patir vulneracions dels drets a la vida o a la integritat física, psíquica, moral o sexual, amb el reglament es vol promoure el coneixement i la reflexió sobre el passat de la ciutat per fomentar una ciutadania democràtica i reconèixer i agrair a les entitats de memòria històrica la lluita per la justícia, la reparació i la veritat.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades