Front comú a la ciutat per il·legalitzar la Fundación Francisco Franco

Els grups municipals de Barcelona en Comú, Grup Municipal Demòcrata, ERC, el PSC i la CUP i els regidors no adscrits Ardanuy i Puigcorbé, han unit esforços amb entitats memorialistes i de defensa dels drets humans de la ciutat per instar el Govern espanyol a iniciar els tràmits per il·legalitzar la Fundación Nacional Francisco Franco, després que aquesta hagi anunciat la intenció d’obrir una delegació a Barcelona.

19/12/2018 18:03 h

Ajuntament de Barcelona

El consistori s’ha compromès a treballar en diferents mesures per tractar d’evitar l’obertura de la delegació, i requerirà al Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, responsable de vetllar per la legalitat de les activitats de les fundacions, que iniciï els tràmits per il·legalitzar la fundació, ja que considera que la seva activitat és contrària a la Llei de fundacions, a la Llei de memòria històrica i a diversos articles de la Declaració universal dels drets humans.

Les entitats i els grups municipals que s’hi han sumat han treballat en la moció que es debatrà aquest mateix divendres, en què adverteixen que les activitats d’apologia de la figura de Franco i la seva dictadura no s’ajusten a les finalitats d’interès general exigides per l’ordenament vigent per a l’exercici del dret de fundació. Un fet que es pot considerar d’anomalia democràtica tenint en compte que durant la dictadura es van produir innombrables violacions dels drets humans, la majoria de les quals encara avui no han estat suficientment investigades i reparades.

La moció es traslladarà al Plenari del Consell Municipal, per dotar d’una legitimitat més gran el front comú institucional i de la societat civil que s’oposa a aquesta possible obertura d’una delegació a Barcelona.

Entre les entitats memorialistes i de defensa dels drets humans de la ciutat hi destaquen l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, el Centre Irídia, SOS Bebés Robados, Amical de Mauthausen, Ateneu Memòria Popular, Amical de les Brigades Internacionals, Fundació Cipriano Garcia, Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, Amical dels Antics Guerrillers de Catalunya, Fundació l’Alternativa i la Xarxa de Comunitats de Memòria de Barcelona, entre d’altres.

La trajectòria de la Fundació

L’activitat desenvolupada per la Fundación Nacional Francisco Franco al llarg dels darrers anys ha estat sovint envoltada de polèmica per presumptes actuacions il·legals. Destaca l’enviament d’una carta el desembre del 2016 a 355 alcaldes oferint assessorament i assistència legal per evitar aplicar la Llei de memòria històrica que obliga a retirar els símbols franquistes dels carrers i edificis públics.

El passat 25 d’octubre de 2018 el Parlament Europeu va adoptar una resolució sobre l’auge de la violència neofeixista a Europa (2018/2869 [RSP]), en la qual es fa referència expressa a la Fundació Nacional Francisco Franco i insta els estats membres a prohibir efectivament els grups neofeixistes i neonazis i qualsevol altra fundació o associació que exalti i glorifiqui el nazisme i el feixisme, dins del respecte i la jurisdicció nacional.

Etiquetes associades a la notícia