La primera fossa de la Guerra Civil descoberta a la ciutat?

En el decurs de les obres de construcció de dos edificis d’habitatges al número 10-20 del carrer de Ràfols, al districte de Sarrià - Sant Gervasi, s’han localitzat les restes òssies de dues persones d’entre 30 i 40 anys. Podria ser la primera fossa de la Guerra Civil Espanyola trobada a la ciutat.

07/06/2019 16:41 h

Ajuntament de Barcelona

Els treballs que ha realitzat el Servei d’Arqueologia de Barcelona han revelat que els dos individus estaven disposats l’un damunt de l’altre, en una sola fossa de planta rectangular i coberts amb calç.

Alguns dels pocs objectes que s’han documentat a la zona de les inhumacions, com cremalleres, botons i sivelles, fan pensar que es tracta d’algunes de les primeres persones represaliades de la Guerra Civil Espanyola.

Un dels dos cranis, el que està més ben conservat, té un orifici d’entrada d’una bala a l’os occipital, i al maxil·lar s’han trobat algunes peces dentals d’or. L’equip d’arqueologia segueix treballant al solar per tal de localitzar-hi altres restes arqueològiques que permetin precisar-ne l’època amb més detall.

Els treballs efectuats han permès desestimar la teoria inicial, que vinculava els cossos trobats amb la zona d’inhumacions per a morts per malalties infeccioses pertanyent a l’església del Sagrat Cor de Sarrià, que es troba a 50 metres de la troballa.

La descoberta s’ha comunicat a la Direcció General de Memòria Democràtica, que, d’acord amb la Llei sobre la localització i la identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista i la dignificació de les fosses comunes, es farà càrrec de l’estudi antropològic i genètic de les restes.

Si s’aconsegueix determinar la identitat d’aquestes restes humanes, es restituiran a les famílies junt amb tots els objectes materials associats. En cas contrari, hauran de ser inhumades en un cementiri de Barcelona.

Etiquetes associades a la notícia