Primavera Republicana a Sants-Montjuïc

El 14 d'abril de 1931 a Barcelona es va proclamar la República. 90 anys després, l'Ajuntament commemora aquesta data celebrant del 13 al 18 d'abril la Primavera Republicana, que enguany porta com a lema "La Revolució Pública" per posar en relleu tots valors republicans. Aquest 14 d'abril a les 18 h s'ha fet actes commemoratius simultanis als 10 districtes de la ciutat. A Sants-Montjuïc, ha tingut lloc a la plaça de Joan Pelegrí. A l'Estadi Olímpic Lluís Companys, on fa 90 anys s'havia de celebrar l'Olimpíada Popular, s'ha instal·lat un faristol de memòria sobre l'esport popular.

14/04/2021 20:28 h

Mupert

Conceptes plenament vigents avui dia com són l’educació i la sanitat públiques, l’esport i la cultura popular, el feminisme, el dret a l’habitatge o el sufragi femení són fills d’aquell temps. Per això, en aquesta Primavera Republicana, Barcelona vol posar en valor aquests elements de canvi i donar protagonisme al carrer, als espais de memòria i, sobretot, a aquelles fites que es van aconseguir impulsant polítiques públiques fonamentades en la igualtat i en la justícia social.

A Sants-Montjuïc, el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República s’ha celebrat a la plaça de Joan Pelegrí. A més dels parlaments institucionals de la presidenta, Neus Munté, i el regidor del Districte, Marc Serra, hi ha actuat un combo d’alumnes de l’Escola de Música Jam Session de la Font de la Guatlla, interpretant dos clàssics contemporanis i també la partitura creada per Bárbara Granados per a aquesta Primavera Republicana. Un duet de Brodas Bros. ha ballat una coreografia inspirada en els valors republicans, expressats en l’acció transformadora de la vida quotidiana i els drets i llibertats. El grup de teatre i memòria històrica Donar Veu ha llegit cròniques dels resultats de les eleccions municipals del 1931 i la proclamació de la República a la ciutat aquell 14 d’abril. També han posat veu als records feliços dels infants que en aquella època van estrenar les aules del Grup Escolar Lluís Vives on ara estudien ells i elles.

Per apropar els principals valors de la Segona República a la ciutadania i donar a conèixer les principals fites assolides en aquell període històric, s’han col·locat faristols de memòria en espais que llavors van jugar un paper rellevant, com ara aquest a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, on al juliol de 1936 s’havia de celebrar l’Olimpíada Popular com a alternativa als Jocs Olímpics de Berlín, que van esdevenir un altaveu de la propaganda del règim nazi. La rebel·lió militar en contra de la República, que va desembocar en una Guerra Civil, va impedir la celebració d’aquella Olimpíada Popular, concebuda amb un clar caràcter antifeixista i interclassista.

Aquesta mateixa història s’explica al tòtem informatiu instal·lat aquests dies al carrer de Llobet, al costat de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. També hi ha un vinil commemoratiu a l’aparador de la seu durant la Primavera Republicana.

Al web de la Primavera Republicana trobareu la informació de tots els actes que es duen a terme de forma descentralitzada per tota la ciutat, amb El Born CCM i el seu entorn com a escenari principal.

A la sala La Deskomunal de Sants, divendres 30 d’abril a les 19.30 h, Jordi Figueras i Xavier Ruscalleda ofereixen un concert de cançons de la Guerra Civil i la resistència antifranquista titulat ‘Cançó i memòria’. L’aforament és limitat i les entrades (8 €) es venen al web de La Deskomunal.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades