Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estan fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és fins aquest dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

“Quan plovien octavetes”. Una exposició per donar a conèixer publicacions clandestines

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) ha presentat l’exposició “Quan plovien octavetes. Clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista”, una mostra de setanta documents originals i reproduccions fotogràfiques publicades durant la dictadura de Franco que es podrà visitar fins a finals de gener del 2022.

28/06/2021 15:50 h

Ajuntament de Barcelona

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona té una de les col·leccions més importants de Catalunya pel que fa a diaris, revistes i butlletins clandestins, octavetes i fulls volanders que es van publicar a la ciutat durant dècades, amb una plenitud que es va assolir a finals dels anys seixanta i als setanta, símbols de l’organització popular, sindical o assembleària antifeixista.

En la col·lecció de premsa, l’AHCB aglutina més d’un miler de títols de publicacions, ja siguin de partits polítics (la meitat), les que procedeixen d’associacions obreres (un 20% del total) i les del moviment universitari, veïnal, feminista, pacifista o les agències d’informació. A més, les octavetes, pamflets i fulls volanders componen un altre àmbit patrimonial i documental en procés de catalogació i digitalització.

Les publicacions es van elaborar en la clandestinitat o a l’exili, en condicions precàries i sovint perilloses. La seva creació i difusió va contribuir a la vertebració de les organitzacions antifranquistes i dels moviments socials, va servir com a eina d’agitació i propaganda i va potenciar la socialització de la protesta col·laborant a construir una cultura de resistència davant del feixisme.

Etiquetes associades a la notícia