Set espelmes per als onze milions de víctimes de l’Holocaust

Un any més, es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Aquest any es compleixen 75 anys de l’alliberament del camp d’extermini nazi d’Auschwitz, i el consistori i la Generalitat han participat en la Cerimònia del Record. Durant l’acte s’han encès set espelmes, una per a cada col·lectiu que va ser víctima del nazisme, s’ha fet un minut de silenci i s’han interpretat diferents peces musicals.

29/01/2020 09:36 h

Ajuntament de Barcelona

La barbàrie nazi va causar moltes víctimes, i moltes d’aquestes víctimes pertanyien a diferents col·lectius. És per això que, a més d’encendre una espelma per als sis milions de jueus assassinats, representants d’aquests col·lectius n’han encès sis més: per recordar la resistència jueva, el milió i mig d’infants que van ser víctimes del nazisme, el poble gitano, els republicans deportats als camps de concentració i també altres col·lectius, com les persones LGTBI i la maçoneria. L’última espelma s’ha encès per als Justos entre les Nacions, les persones que van arriscar la vida per salvar els jueus i jueves perseguits.

Durant l’encesa s’ha interpretat El malei rachamim, una pregària jueva pels difunts. Abans, però, la cançó Arvoles yoran por luvyas, una peça sefardita que cantaven els jueus espanyols als camps d’extermini, ha obert l’acte.

L’encesa ha donat pas a un minut de silenci per les víctimes de l’Holocaust, acompanyat de la interpretació musical Nigun. L’alumnat de l’IES Francisco de Goya de Barcelona ha començat la lectura de textos, a la qual s’han afegit la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”, l’Amical de Mauthausen i Altres Camps i Maria Manzanares, de Bet Shalom.

L’acte s’ha clos amb la interpretació de Gelem Gelem, l’himne del poble gitano, i El cant dels ocells.

Barcelona, un refugi per als jueus

Entre les dues guerres mundials, la ciutat va ser un dels destins de les migracions jueves. El MUHBA recupera la trajectòria de famílies, personatges, empreses i agrupacions jueves a través d’una mostra visual titulada “Barcelona, refugi dels jueus”, que es podrà visitar fins al 2 de febrer a la Capella Reial de Santa Àgata.

Recuperar la memòria per no caure en l’oblit

Auschwitz va ser un dels primers camps alliberats l’any 1945, i els mesos següents el van seguir molts més, com el de Buchenwald, del 3 al 7 d’abril, el de Sachsenhausen, del 17 al 20 d’abril, el de Ravensbrück, del 29 al 30 d’abril, i el de Mauthausen, del 5 al 6 de maig. Per això la commemoració del 75è aniversari de l’alliberament dels camps nazis s’allargarà durant els pròxims mesos.

El consistori treballa amb l’Amical de Mauthausen i Altres Camps i de Totes les Víctimes del Nazisme d’Espanya i amb l’Amical de Ravensbrück per reforçar la tasca de memòria de les víctimes i a favor de la democràcia i dels drets humans que duen a terme les dues entitats.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades