Vuitanta anys dels bombardejos de Barcelona: volem la pau, no l'oblit

Els dies 16, 17 i 18 de març de 1938 la població de Barcelona va patir un bombardeig ininterromput de l'aviació feixista italiana. No era un atac sobre objectius militars, només es pretenia reprimir i atemorir la ciutadania indefensa i obrir pas a l'ofensiva franquista. Un complet programa d'activitats servirà per recordar els fets i reforçar el compromís de la ciutat amb la pau.

05/03/2018 19:51 h

Ajuntament de Barcelona

L’acció principal d’aquesta commemoració serà el videomapatge que es projectarà sobre la façana de l’Ajuntament des d’avui divendres, 16 de març, fins diumenge, 18 de març, a partir de les vuit del vespre. L’espectacle, obra de l’artista Xavi Bové i titulat L’arbre de la memòria, fuig de la recreació del dolor i proposa la creació d’un arbre gegantí que connecta la terra i el cel mitjançant raigs de llum i fils subtils de veu que acaben fent una crida global a la pau i la llibertat.

Durant la presentació dels actes, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha afirmat: “És èticament bo i culturalment necessari que es recordi que una ciutat com Barcelona va patir, no fa tant de temps, el que ara pateixen altres llocs del món.” 

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha afegit: “La gran tragèdia de la nostra època és que, a diferència d’aquells que van patir els bombardejos i van ser acollits per altres països, avui a les ciutats no ens deixen acollir les persones que deixen enrere casa seva per culpa de la guerra.”

El Born Centre de Cultura i Memòria estrenarà el mes de juliol l’exposició “Una infància sota les bombes”, que explica l’experiència dels infants que van viure els bombardejos a través dels seus dibuixos.

A més, el Museu d’Història de Barcelona ha preparat un programa ampli d’activitats per a les escoles i visites guiades al refugi 307 i a les bateries antiaèries del turó de la Rovira, a més d’editar nous estudis i llibres com Barcelona, topografia de la destrucció, que documenten en detall els llocs on van impactar les bombes i els danys que van causar.

1936-1939, quan va ploure foc

Des d’un quart d’onze de la nit del dia 16 de març i durant gairebé 41 hores consecutives, van caure sobre la ciutat 45.000 quilos de bombes dels avions de l’aviació feixista italiana. Les bombes van causar 551 víctimes mortals i 1.151 ferits, a més de destruir totalment 76 edificis i causar danys greus en un centenar més.

No van ser els únics bombardejos que va patir la ciutat durant la Guerra Civil, tot i que els principals danys es van produir al Poblenou, la Barceloneta, Sant Andreu, Can Tunis, el Gòtic, el Raval, l’Eixample o el Guinardó.

Uns mesos abans es va produir la massacre infantil de l’escola de la plaça de Sant Felip Neri, on van perdre la vida 153 persones, 50 de les quals eren infants.

Etiquetes associades a la notícia