Vuitanta anys del comiat a les Brigades Internacionals

Fa 80 anys del comiat multitudinari a les Brigades Internacionals, les persones voluntàries de diversos països del món que van venir a Espanya a combatre el feixisme i lluitar a favor de la República i els valors republicans durant la Guerra Civil. Per commemorar-ho, diumenge, 28 d'octubre, a les 12 hores, s'ha celebrat un acte ciutadà al monument erigit en honor de les Brigades Internacionals a la rambla del Carmel.

22/10/2018 15:22 h

Ajuntament de Barcelona

L’acte “La patria dels humans”, comissionat pel director d’escena i compositor Xavier Albertí, ha constat d’interpretacions de cançons reivindicatives i de la lectura de textos i versos de poetes antifeixistes que han ofert Griselda Ramon, Mercè Arànega, Lluís Homar, Loles León, Mar Ulldemolins o Paco Ibáñez, entre d’altres. En concret, han donat cos a l’espectacle interpretacions de La Marsellesa, la cantada del poema de Rafael Alberti A galopar, poemes musicats de Bertolt Brecht, poemes de Hemingway, la lectura del discurs de comiat de la Pasionaria, i del poema Home, de l’escriptora Warsan Shire.

La celebració s’ha tancat amb una ofrena floral al monument David i Goliat, de l’escultor Roy Schifrin, dedicat a tots els brigadistes internacionals, que s’alça a la rambla del Carmel, a Horta-Guinardó.

L’homenatge l’organitza el comissionat de Programes de Memòria, conjuntament amb l’Amical de les Brigades Internacionals (ABI) i de l’Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales (AABI), i se suma a altres actes com un seminari que va tenir lloc el 26 d’octubre a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona.

Defensors de la República

Les Brigades Internacionals van ser unitats militars formades per voluntaris d’esquerra vinguts de diversos països del món per lluitar a la Guerra Civil, a favor de la República i contra el feixisme. El Comitè de No-intervenció, institució internacional amb seu a Londres, temia els efectes nocius que per a altres països podria tenir la internacionalització del conflicte bèl·lic espanyol, i va ordenar la retirada d’aquestes forces.

Quan va conèixer la notícia, el 28 d’octubre de 1938 el Govern de la República va organitzar un comiat en què van desfilar els brigadistes i en què la ciutadania es va bolcar massivament per agrair-los el compromís en la lluita pels valors republicans.

Etiquetes associades a la notícia