Fem Nadal, llegim Barcelona

Les nostres propostes per gaudir, aquestes festes nadalenques, de bones lectures sobre Barcelona van des de la crònica de Manuel Vázquez Montalbán, el descobriment d'un geni de l'arquitectura o el record de com era la publicitat el segle XIX i XX, fins al passeig il·lustrat pel Poblenou industrial o la recuperació de publicacions de la contracultura barcelonina.

13/12/2018 15:36 h

Oriol Guiu

 

BARCELONAS
Manuel Vázquez Montalbán. Il·lustracions: Pau Gasol Valls

Trenta anys després de la seva publicació, podem tornar a gaudir de la crònica sobre Barcelona que va escriure Manuel Vázquez Montalbán. L’Ajuntament de Barcelona en publica la reedició en català i castellà, curosa amb el text original d’Editorial Empúries. Però, a més, el lector hi trobarà un seguit de notes —escrites per Quim Aranda, autor també del prefaci—, les il·lustracions de Pau Gasol Valls, i un epíleg final a càrrec de Mari Paz Balibrea. Una obra fonamental per gaudir, entendre i estimar millor Barcelona, la capital de Catalunya.  La versió castellana del llibre inclou el pròleg que va escriure el propi autor per l’edició anglesa, inèdit fins ara.

EL BOOM DE LA PUBLICITAT
Pilar Vélez Vicente, Mateu Llinàs Audet, Núria Sadurní i Santi Barjau Rico.

Un passeig per la publicitat de finals del segle XIX a mitjans del segle XX. El ventall ampli d’imatges que recull aquest volum és una mostra més que representativa de l’èxit de què va gaudir la publicitat comercial des del 1880 fins al 1950 en el nostre marc geogràfic. El llibre està dividit en dues parts, els cartells de llauna i els cartells de cartó, dins de cada una la classificació segueix aproximadament un ordre equivalent a les divisions convencionals dels grans establiments de l’època.

MANUEL SAYRACH 1886-1937
ARQUITECTURA I MODERNISME A BARCELONA
Núria Gil, Manuel Sayrach i Fatjó dels Xiprers, Francesc Fontbona i Jaume-P. Sayrach

Barcelona recupera el geni d’un dels seus arquitectes més imaginatius. Manuel Sayrach (Barcelona, 1886 – Sant Feliu de Llobregat, 1937) va ser l’arquitecte de dues cases emblemàtiques a l’encreuament de la Diagonal amb el carrer d’Enric Granados, però a més d’arquitecte, va ser pensador i humanista la qual cosa el va portar a la creació d’obra poètica i obres teatrals. També va escriure textos polítics, com el llibre República i Constitució.

POBLENOU. ATLAS ILUSTRADO DE UN BARRIO INDUSTRIAL
BARCELONA. CARNET DE VOYAGE
Lapin

Arriba un nou quadren de viatge d’un barri del districte de Sant Martí. Es tracta de Poblenou. Atlas ilustrado de un barrio industrial, realitzat per l’il·lustrador francès Lapin i amb el pròleg de l’escriptor Jorge Carrión, amb l’objectiu de testimoniar el passat industrial del barri, concretament dels seus antics edificis.

COL·LECCIÓ BIBLIOTECA SECRETA

La col·lecció “Biblioteca Secreta”, sota la direcció de David Castillo, rescata originals i reconstrueix moments de la contracultura a la Barcelona dels anys setanta i començament dels vuitanta oblidats o marginats. Una aproximació als anys de més canvis de la segona meitat del segle xx. Ja s’han publicat els títols: Diario del marionetista Pepe Otal, Hem d’anar a l’ïndia (records d’un viatge freak), Cuc Sonat i CAMILO —és perillós abocar-se—

Etiquetes associades a la notícia