Ada Colau, reelegida alcaldessa de Barcelona

Ada Colau repetirà quatre anys més com a alcaldessa de Barcelona. El Plenari d’investidura, celebrat aquest 15 de juny de 2019 al Saló de Cent, l’ha investit d’aquest càrrec amb 21 vots favorables, que representen la majoria absoluta del Ple.

15/06/2019 20:34 h

Ajuntament de Barcelona

Superar la política de blocs

En el seu parlament Colau s’ha compromès a fer tot el que estigui a les seves mans per treballar pels veïns i les veïnes i s’ha ofert a tots els grups polítics per arribar a acords en benefici de tota la ciutadania.

Així, els ha instat a “posar fi a les amenaces i als ultimàtums i a no situar-nos els uns contra els altres; defensem les idees, però partint del respecte entre totes i tots”.

Colau, que ha negat ser “una alcaldessa independentista i una alcaldessa antiindependentista”, ha anticipat que el Govern municipal incrementarà els esforços de diàleg amb tots els regidors i regidores de l’Ajuntament.

Missatge feminista

Com a primera dona alcaldessa de la ciutat de Barcelona, Colau també ha volgut enviar un missatge poderós i contundent a totes les dones i nenes d’aquesta ciutat: “Les dones hem vingut a manar i a ocupar tots els espais de poder, sense demanar permís.”

“Quan una dona té un lloc de responsabilitat, es diu que ha travessat una barrera.” Aquesta expressió, i altres com “trencar el sostre de vidre” signifiquen, per Colau, que les dones ocupen un espai que, d’entrada, no els pertoca. És per això que l’alcaldessa reelegida ha volgut remarcar que els llocs de responsabilitat i de poder pertanyen també a les dones.

Forn, regidor de ple dret

L’ex-tinent d’alcalde durant el Govern de Trias, Joaquim Forn, ha pogut assistir al Ple d’investidura gràcies al permís del Tribunal Suprem. Aquest permís s’ha acabat quan ha conclòs el Ple, i Forn, mentre la resta de regidors i regidores creuaven la plaça perquè els rebés el president de la Generalitat, ha hagut de tornar a la presó.

L’alcaldessa, així com el cap de files d’ERC, Ernest Maragall, i el portaveu de BComú, Joan Subirats, li ha dedicat una part del discurs. Colau ha assegurat que mantindrà el contacte amb el líder de Junts per Catalunya perquè se’l considera i se’l considerarà un regidor de ple dret i ha lamentat la situació que pateixen tant ell com la resta de presos polítics i exiliats. Colau ha refermat el compromís de l’Ajuntament amb la defensa de les llibertats i dels drets de tota la ciutadania.

En aquest sentit, Colau ha explicat que convocarà una junta de portaveus per comprovar si hi ha una majoria per tornar a col·locar un llaç groc al balcó de l’Ajuntament.

“No oblidem mai qui som”

L’alcaldessa ha acabat el seu discurs reivindicant la mobilització popular: “Tot el que no hem fet bé en aquests quatre anys ho assumim com a propi, però tot el que s’ha fet bé ho atribuïm a l’impuls d’una ciutadania exigent, crítica i autoorganitzada.” Colau ha instat la ciutadania a persistir i a mantenir i redoblar l’exigència respecte al Govern municipal. “No oblidem mai qui som, d’on venim ni per què som aquí”, ha sentenciat finalment.

Elegida per majoria absoluta

Colau ha estat una dels quatre candidats que han optat a l’elecció en la sessió constitutiva de la corporació municipal. Prèviament, els cap de llista del PSC, Jaume Collboni, i el de Barcelona pel Canvi – Ciutadans, Manuel Valls, han retirat la seva candidatura. El candidat de Junts per Catalunya, Joaquim Forn, tot i mantenir la seva candidatura, no ha rebut cap vot, i el seu grup ha donat suport a la candidatura de Maragall.

La candidatura d’Ernest Maragall ha rebut 15 vots, Josep Bou n’ha rebut 2 i hi ha hagut 3 vots en blanc.

Tal com ho estipula la llei, l’alcalde o alcaldessa s’elegeix en una única votació entre les diferents candidatures presentades. En cas que cap d’elles no rebi prou vots per arribar a la majoria absoluta, es proclama alcalde o alcaldessa el cap de la llista que va obtenir més vots a les eleccions municipals.

Com ha anat la sessió constitutiva?

La jornada ha començat a dos quarts de cinc de la tarda amb l’arribada a l’Ajuntament dels regidors i regidores i de les persones convidades; abans del Ple, els primers s’han reunit al Saló de la Ciutat.

Puntualment, a les 17.00 hores, la sessió ha començat amb la constitució de la mesa d’edat, presidida per Celestino Corbacho (BCanvi – Cs), el regidor electe de més edat, acompanyat del regidor més jove, Max Zañartu Plaza (ERC).

Després de llegir el certificat de la Junta Electoral de Zona de Barcelona amb els resultats obtinguts a les darreres eleccions, la mesa ha verificat les credencials dels regidors i regidores i les declaracions preceptives per inscriure-les al Registre d’interessos de l’Ajuntament de Barcelona i s’ha procedit al jurament o a la promesa del càrrec de manera individual.

Posteriorment s’ha dut a terme la votació de les diferents candidatures presentades a presidir el consistori, de resultes de la qual s’ha elegit Ada Colau com a alcaldessa.

Un cop rebuda la vara d’alcaldessa, Colau ha passat a presidir el Plenari i ha convidat els portaveus dels diferents grups municipals a dirigir-se als assistents. Un dels més aclamats ha estat el cap de llista de Junts per Catalunya, Joaquim Forn.

Després dels parlaments, tota la comitiva, amb l’excepció d’alguns regidors i regidores —entre ells Joaquim Forn—, han creuat la plaça de Sant Jaume per ser rebuts pel president de la Generalitat, Joaquim Torra.

La jornada s’ha acabat amb la signatura dels decrets de nomenament de les diferents tinències d’alcaldia i altres càrrecs de l’organigrama municipal.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades