Qui és qui: comiat del mandat municipal 2015-2019

Tres dies abans que es constitueixi la nova corporació municipal, sorgida de les eleccions del 26 de maig, el Consell Municipal que ha regit la ciutat des del 2015 celebra l’últim Ple del mandat. La sessió, destinada formalment a aprovar les actes dels últims plens i comissions, serveix perquè els regidors i les regidores que no repetiran puguin acomiadar-se de l’Ajuntament. Serà la renovació més àmplia dels 40 anys de democràcia: 29 dels 41 escons els ocuparan regidors nous.

12/06/2019 08:50 h

Ajuntament de Barcelona

Per segona vegada consecutiva s’ha produït un rècord de regidors que no repetiran en el mandat següent. Si el 2015 van ser 26 els que no van continuar, enguany són 29 dels 41 que componen el Plenari del Consell Municipal els que s’asseuran per darrera vegada a la Sala del Plenari Carles Pi i Sunyer en l’últim Ple del mandat 2015-2019, aquest dimecres, 12 de juny.

En un principi havien de ser 30 els regidors que deixaven el càrrec, però la renúncia a última hora del cinquè de la llista de Junts per Catalunya, Albert Civit, ha provocat que Jordi Martí Galbis, regidor durant els darrers mandats, conservi l’escó.

Es dona la circumstància que només en dos mandats s’ha renovat gairebé del tot el consistori. Només un dels regidors que dissabte prendran possessió del càrrec per al mandat 2019-2023, el mateix Jordi Martí Galbis, va formar part del Ple durant el període 2011-2015.

La renovació afectarà tots els grups municipals en diferent mesura, segons el resultat que van obtenir en les eleccions municipals del 26 de maig.


Barcelona en Comú

Dels onze regidors actuals, set deixen el càrrec, entre els quals tres dels quatre tinents d’alcaldia, Gerardo Pisarello, Laia Ortiz i Jaume Asens. Tant ells tres com els altres quatre regidors que deixen el càrrec, Gala Pin, Mercedes Vidal, Josep Maria Montaner i Agustí Colom, hauran estat a l’Ajuntament només un mandat, del 2015 al 2019.

Cap dels set regidors que s’acomiaden no havia optat a la reelecció, i la fins ara regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ocupava un lloc simbòlic en la llista dels comuns.

Grup Municipal Demòcrata

Cap dels nou regidors actuals del grup, ara amb el nom de Junts per Catalunya, no s’asseurà al Saló de Cent dissabte, 15 de juny, al Plenari de constitució i d’investidura. Qui sí que hi serà, amb l’autorització del Tribunal Suprem, serà Joaquim Forn, tinent d’alcaldia de Seguretat i Mobilitat del Govern de Xavier Trias (2011-2015) i a l’oposició després de les eleccions municipals del 2015. Forn va plegar de l’Ajuntament l’any 2017 per incorporar-se al Govern de la Generalitat com a conseller d’Interior.

El mateix Xavier Trias, alcalde entre el 2011 i el 2015 i regidor des del 2003, s’acomiada de l’Ajuntament, a més d’altres regidors veterans com Jaume Ciurana (des del 1995) i Maite Fandos i Sònia Recasens (des del 1999), que van ser tinents d’alcaldia durant el mandat de Trias. La resta de regidors i regidores demòcrates que pleguen també van ocupar càrrecs de govern durant el mandat del 2011-2015.

L’exalcalde per CiU ha rebut una rèplica de la vara d’alcalde, un obsequi que es fa a tots els alcaldes de Barcelona quan marxen de l’Ajuntament de Barcelona.

Dels nous regidors demòcrates, només dos, Jordi Martí Galbis i Francina Vila, es van presentar a les eleccions amb Junts per Catalunya. Mentre que finalment Martí ha pogut conservar l’escó, Vila l’ha perdut. Xavier Trias tancava la llista.

Ciutadans

Ni la presidenta del grup municipal, Carina Mejías, ni els regidors Santiago Alonso i Koldo Blanco continuaran durant aquest mandat. El mandat 2015-2019 haurà estat la segona etapa de Mejías a l’Ajuntament, que ja havia estat regidora entre el 1999 i el 2003 amb el PP. Alonso va ser elegit el 2015 i Blanco va obtenir l’acta el 2016, en substitució de Sonia Sierra.

Ni Mejías ni Alonso no van ocupar cap lloc en la llista de BCN Canvi – Cs, encapçalada per Manuel Valls. Sí que hi era, com a suplent, Koldo Blanco.

Esquerra Republicana

Només una regidora dels quatre regidors que componen el grup municipal d’ERC deixa l’escó. És Trini Capdevila, que haurà estat només un mandat a l’Ajuntament i no es va presentar a la reelecció. Capdevila va ser la presidenta de la mesa d’edat en el Plenari de constitució i d’investidura del 2015.

Partit dels Socialistes de Catalunya

Dos dels quatre membres del grup del PSC no es van presentar en la llista liderada per Jaume Collboni en les eleccions del 26 de maig. Carmen Andrés, regidora des del 2007, i Daniel Mòdol, des del 2015, deixen l’Ajuntament després d’un mandat en què, entre el 2016 i finals del 2017, van ocupar càrrecs de govern. Andrés va ser regidora d’Infància, Joventut i Gent Gran i del Districte de Sant Andreu, i Mòdol, regidor d’Arquitectura i del Districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Andrés també va formar part del Govern municipal entre el 2007 i el 2011, durant l’alcaldia de Jordi Hereu, com a regidora de Nou Barris.

Partit Popular

Plega el regidor més veterà del consistori: Alberto Fernández Díaz, regidor del PP des del 1987, amb un parèntesi entre el 1999 i el 2003, deixa l’Ajuntament després de 32 anys. Fernández Díaz ha fet oposició a cinc dels sis alcaldes de la democràcia, des de Pasqual Maragall fins a Ada Colau, passant per Joan Clos, Jordi Hereu i Xavier Trias, i l’únic amb qui no va coincidir és amb el primer de tots, Narcís Serra.

Amb Alberto Fernández pleguen també els altres dos regidors del grup del PP: Xavier Mulleras, regidor des del 2007, i Alberto Villagrasa, regidor entre el 2003 i el 2015 i des del 2018, quan va substituir Ángeles Esteller.

Candidatura d’Unitat Popular

Cap de les tres regidores de la CUP no va formar part de la llista electoral del 26 de maig. Maria Rovira és l’única que hi ha estat tot el mandat. Eulàlia Reguant va substituir Josep Garganté a l’equador del període, i Pere Casas va ocupar el lloc de María José Lecha el 2018.

Regidors no adscrits

Tampoc no continuaran Gerard Ardanuy ni Juanjo Puigcorbé, els regidors no adscrits a cap grup municipal. Ardanuy, regidor des del 2007 del grup de CiU fins que es va transformar en Grup Municipal Demòcrata, el 2017, va dirigir l’Àrea d’Educació i Universitats i el Districte de l’Eixample durant el Govern de Trias (2011-2015). Puigcorbé va convertir-se en regidor el 2015 després de concórrer a les eleccions en la llista d’ERC, grup que va deixar el 2018.

Trenta-set regidors han deixat el càrrec des del 2015

A més dels regidors i regidores que s’acomiaden al final del mandat, set regidors i regidores més han deixat el càrrec durant el període. Han estat els següents:

  • Raimundo Viejo (BComú), substituït per Eloi Badia.
  • Antoni Vives (CiU), substituït per Raimond Blasi.
  • Joaquim Forn (CiU), substituït per Irma Rognoni.
  • Sonia Sierra (Cs), substituïda per Koldo Blanco.
  • Ángeles Esteller (PP), substituïda per Alberto Villagrasa.
  • Josep Garganté (CUP), substituït per Eulàlia Reguant.
  • María José Lecha (CUP), substituïda per Pere Casas.

Etiquetes associades a la notícia